Biznis i politika
StoryEditor

Uhićen Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, i još dvoje poduzetnika

21. Rujan 2024.
Josip Škorić

Tijekom proteklog vikenda USKOK je provodio akcije uhićenja na području Zagreba, Osijeka i Vukovara, u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Kako je prenio Index, među uhićenima su HDZ-ovac Josip Škorić, donedavni predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, te njegov bratić Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa. Treća uhićena osoba je Sanda Bajtl, direktorica tvrtke Structivo, a sporni su radovi na osječkoj obilaznici.

Naime, kako je doznao N1, uhićene se povezuje se s korupcijom tijekom rekonstrukcije državne ceste DC na dionici Baćin-Dol-Rešetari koji su bili vrijedni oko 6,4 milijuna eura. Za taj posao u veljači 2023. na natječaj se javila tvrtka Strabag čija je ponuda iznosila nešto više od 8,2 milijuna eura, dok je Osijek-Koteks poslao ponudu stotinjak tisuća eura jeftiniju.

Hrvatske ceste nakon toga povećavaju vrijednost javne nabave, a Josip Škorić potpisuje ugovor s Osijek-Koteksom jer je njihova ponuda bila teška upravo onoliko koliko je iznosila nova procijenjena vrijednost radova. U posao se zatim uključuje i Sanda Bajtl jer Zoran Škorić njezinoj tvrtki prepušta oko 700 tisuća eura vrijedne radove na bukobranima na ovoj dionici državne ceste. USKOK tvrdi da je ovakvim manevrom Josip Škorić pogodovao i Osijek-Koteksu i Structivu.

Drugi posao koji je istražiteljima sumnjiv jest postavljanje bukobrana na tzv. Koridoru Vc odnosno osječkoj obilaznici. Ponovno je Josip Škorić odabrao Osijek-Koteks, a onda je Zoran Škorić tvrtki Sande Bajtl prepustio radove u vrijednosti od oko 1,5 milijuna eura.

Podsjetimo, Škorić je 22. kolovoza ove godine skupštini Hrvatskih cesta podnio ostavku na dužnost predsjednika Uprave, a razriješenje je zatražio iz osobnih razloga. Škorić je u HC-u bio od 2005., a predsjednik uprave HC-a bio je od listopada 2017. godine.

23. rujan 2024 11:16