Financije
StoryEditor

Nova tranša iz Modernizacijskog fonda, Hrvatskoj 52 milijuna eura

24. Lipanj 2024.
Obnovljivi izvori energijefoto Shutterstock

Europska unija je isplatila skoro tri milijarde eura iz Modernizacijskog fonda za potporu 39 energetskih projekata u 10 država članica, među kojima je i Hrvatska, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

U okviru nove tranše Isplaćeno je 2,967 milijardi eura, a Hrvatskoj je od toga iznosa pripalo 52 milijuna eura. Ovo je dosad najveća isplata iz Modernizacijskog fonda, a ukupno je od siječnja 2021. isplaćeno 12,65 milijardi eura. Hrvatskoj je dosad ukupno isplaćeno 209,96 milijuna eura.

Modernizacijski fond je financijski instrument uspostavljan Direktivom o trgovanju emisijama stakleničkih plinova za razdoblje od 2021. do 2030. s ciljem postizanja klimatske neutralnosti.

S ciljem ubrzavanje energetske tranzicije i u članicama s nižim prihodima, kroz Modernizacijski fond je 10 zemalja (uz ostale europske instrumente) dobilo priliku koristiti bespovratna sredstva namijenjena poticanju modernizacijskih investicija u elektroenergetski sektor, ali i ostale energetske sustave.

Sredstva Fonda mogu koristiti Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka,  pri čemu Hrvatskoj pripada 3,14 posto od prikupljenih sredstava. U siječnju ove godine tom popisu su dodane još tri zemlje koje mogu koristiti ta sredstva - Grčka, Portugal i Slovenija.

Modernizacijski fond podupire ulaganja u proizvodnju i korištenje energije iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost, skladištenje energije, modernizaciju energetskih mreža, uključujući centralno grijanje, cjevovode i mreže, te pravednu tranziciju u regijama ovisnim o ugljiku.

Fond nadopunjuje druge instrumente EU-a kao što su kohezijska sredstva i Fond za pravednu tranziciju.

U Hrvatskoj se ta sredstva, između ostaloga, koriste za razvoj  fotonaponskih i kapaciteta za pohranu energije za pružatelje javnih usluga u vodoopskrbi. Financira se i projekt poboljšanja energetske učinkovitosti i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora proizvodnih pogona Dilj, poboljšanje energetske učinkovitosti i ulaganja u visokoučinkovitu kogeneraciju u prerađivačkoj industriji i slično.

Sljedeći rokovi za države članice za podnošenje prijedloga investicija za potencijalnu potporu Modernizacijskog fonda su 13. kolovoza 2024. za neprioritetne prijedloge i 10. rujna 2024. za prioritetne prijedloge.

24. srpanj 2024 00:20