Komentari
StoryEditor

Anticovid-mjerama Xi priprema Kinu za novu vrstu ratova protiv ostatka svijeta

23. Listopad 2022.
 

Kad se politika nulte stope covida stavi u kontekst utakmice za globalnu prevlast Kine, ona dobiva sasvim nove konotacije. Američki analitičari upozoravaju da će Kina invaziju na Tajvan vjerojatno započeti biološkim ratom, mjesecima prije klasične vojne invazije

Nema mjesta iznenađenjima na 20. kongresu Komunističke partije Kine (KPK), koji traje od nedjelje 16. listopada pa sve do sljedeće nedjelje. Suvereni šef KPK-a Xi Jinping bit će potvrđen za novi, treći mandat na čelu Partije, a uz to je i šef vojske i policije i šef države. Prema koncentraciji političke moći uspoređuju ga još jedino s komunističkim revolucionarom Mao Ce Tungom, ocem današnje NR Kine.

Ne možemo reći da nismo znali ili barem čuli za ciljeve kineske politike, koje je Xi naglasio (i) u svome uvodnom govoru kao prioritete sljedećega petogodišnjeg razdoblja: nastavak kineskog ekonomskog rasta, nulta tolerancija covida, pripajanje (Xi to naziva ‘ponovno ujedinjenje‘) Tajvana Kini do 2049. i jačanje vojnih kapaciteta.

Međutim, tek kad se ti ciljevi povežu u jedinstveni model kineskog razvoja i stave u kontekst aktualnoga tehnološkog razvoja i globalnih geopolitičkih previranja, kad se tomu dodaju lekcije iz rusko-ukrajinskog rata, mogu se sagledati pravi razmjeri Xijeva plana za sljedeću petoljetku.

Umjetna inteligencija na djelu

Primjerice, kad Xi u uvodnom govoru na partijskom kongresu, na kojem svi sudionici, uključujući i velikog vođu, nose obvezne maske FFP2, kao jedan od državnih prioriteta spomene održavanje nulte stope covida, prosječnom zapadnom čitatelju to se može činiti kao banalnost, kao hir jednoga, nama u svemu dalekoga, diktatora.

Nešto upućeniji to će ismijavati podsjećajući na to da je samo u rujnu ove godine u Kini zbog provedbe politike nulte stope covida bilo potpuno zatvoreno 27 gradova iako su brojevi zaraženih bili minimalni, a od covida je umrlo samo onih 27 zaraženih nesretnika koji su u trenutku prometne nesreće bili u vozilu koje ih je prevozilo u logor karantenu.

Ekonomisti će u tome vidjeti opasnost za planirani ekonomski rast, koji je u Xijevoj eri ionako znatno niži nego kod njegovih prethodnika. No kad se politika nulte stope covida stavi u kontekst utakmice za globalnu prevlast Kine, ona dobiva sasvim nove konotacije. Intenzivnim razvojem 5G mreže i umjetne inteligencije (i) Kina razvija alate za nadzor nad ljudima i usmjeravanje njihova razmišljanja. I dok je njihovo globalno širenje kineski cilj, u samoj Kini oni su već na djelu.

Umjetna inteligencija već cenzurira kineski internet od sadržaja koji nisu u skladu s programom Komunističke partije Kine i usmjerava korisnike prema politički ‘ispravnom‘ sadržaju, anticovid-mjerama praktički je čipirano kompletno stanovništvo koje se sada dodatno disciplinira na poslušnost i ujedno mu se usađuje osjećaj superiornosti nad ostatkom svijeta koji se nije uspio oduprijeti zarazi, kao i neprijateljstvo prema tom svijetu, dakle nama, jer smo ‘zaraženi‘, jer smo ‘izvor i prenositelj zaraze‘. Ukratko, anticovid-mjerama Xi priprema vojsku za novu vrstu ratova Kine protiv ostatka ‘zaraženog‘ i ‘inferiornog‘ svijeta.

Američki analitičari koji se dublje bave novom kineskom ratnom strategijom upozoravaju da će Kina invaziju na Tajvan vjerojatno započeti biološkim ratom, mjesecima prije klasične vojne invazije (umirovljeni časnik CIA-e John Culver), i podsjećaju na to da se u novoj kineskoj vojnoj doktrini još od 2017. (dakle dvije godine prije covida i anticovid-mjera!) kao nova vrsta oružja spominju ‘genetički usmjeravani etnički napadi‘, koji selektiraju mete prema etničkoj pripadnosti i genskom kodu. I konstantno upozoravaju da je najveći problem Zapada (i, dakako, SAD-a kao njegove vodeće sile) to što ne uspijeva razmišljati na kineski način, nego kinesku politiku mjeri zapadnim mjerilima.

Europa se napokon budi

Međutim, i Europa se, kao najuspavaniji i najugroženiji dio zapadnog svijeta, napokon budi i počinje primjećivati ugroze koje dolaze od autoritarnih i totalitarnih režima s kojima je donedavno lijepo i profitabilno poslovala. Posebno ju je razbudila ruska invazija na Ukrajinu i njezine posljedice.

Na upravo dramatičan način šef njemačkog BND-a Bruno Kahl upozorio je ovih dana zastupnike Bundestaga na kinesku opasnost pozivajući ih da ne zanemaruju sigurnost na račun profita i upozorenja obavještajnih službi kao što su to godinama činili s upozorenjima zbog ovisnosti o ruskom plinu.

SAD uporno posljednjih godina poziva Europu da smanji gospodarsku ovisnost o Kini. Prošla su vremena kad je Zapad, predvođen SAD-om, širio geopolitički utjecaj na autokratske i neliberalne režime pokrivajući se ‘izvozom‘ demokracije. Došlo je vrijeme kada demokraciju treba braniti kod kuće, od virusa totalitarnih režima. Doslovce i metaforički. 

22. lipanj 2024 19:40