Konferencije i edukacije
StoryEditor

(48 sati) Sredstva za unaprjeđenje jedinica lokalne samouprave su tu, samo ih treba iskoristiti

24. Studeni 2023.
15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Okrugli stol: Financiranje projekata Jedinica lokalne samouprave. Boris Bekavac, Suzana Laušin Katanec i Goran Litvanfoto Ratko Mavar

Posljednji panel ovogodišnje konferencije 48 sati bio je posvećen financiranju projekata jedinica lokalne samouprave, a na njemu su glavnu riječ imali Suzana Laušin – Katanec iz HBOR-a i Boris Bekavac iz Hrvatske poštanske banke.

Laušin Katanec je govorila o načelima DNSH (Do no significant harm) koji su ključni za HBOR koji ima poseban program za jedinice lokalne samouprave, odnosno za investicije javnog sektora s kamatom od 3,2 posto.

Također HBOR, tvrdi, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti omogućuje klijentima dodatno sniženje kamatnih stopa te se tu susreću sa značajnim problemima jer jedinice lokalne samouprave nisu dovoljno kapacitirane pa HBOR pojedinim jedinicama lokalne samouprave postaje partner ka ostvarenju subvencija kamatnih stopa.

– Svi naši klijenti danas zadovoljavaju DNSH kriterije i svaka današnja građevinska dozvola mora imati određene DNSH kriterije pa zašto onda ne pomoći i da ostvare smanjene kamate? – objasnila je Laušin-Katanec.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Okrugli stol: Financiranje projekata Jedinica lokalne samouprave. Suzana Laušin Katanec

foto Ratko Mavar

Bekavac je pak rekao da banke danas nisu više fleksibilne kao što su nekad bile, a jedinice lokalne samouprave zbog vlastite kompliciranosti traže fleksibilnost procesa financiranja. HPB-u su kamate ili odobravanje kredita najmanji problem kod rada s gradovima, a problemi nastaju zapravo kod pripreme projekata.

– Pokušavamo igrati savjetodavnu ulogu – kazao je Bekavac čija banka nastoji uvijek informirati jedinice lokalne samouprave o novim mogućnostima financiranja te je poslao apel onima koji se bave financijama u gradskim upravama obrate pozornost na dostupna sredstva, kao što je recimo HPB-ov aranžman s EIB-om koji im pruža određeni kapital, te da se upoznaju i shvate kako koristiti novac i programe koji se nude.

– Iskoristite sredstva koja se nude i unaprijedite naše gradove – poručio je Bekavac prema kojemu se najčešće financiraju obnovljivi izvori energije, aglomeracija te upravljanje otpadom. Iako, kaže, se često financiraju i domovi za starije, dječji vrtići i slično.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Okrugli stol: Financiranje projekata Jedinica lokalne samouprave. Boris Bekavac

foto Ratko Mavar

Marko Kovačić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Veleučilišta Bernays nakon panela s bankama je održao predavanje o ‘Gradu za mlade‘, inicijativi namijenjenoj gradovima u Hrvatskoj koji mogu otkriti zapravo koliko su poticajni za mlade i koliko mogu usmjeriti svoja sredstva u promicanje lokalnih politika za mlade.

– Željeli smo ponuditi svima koji rade u jedinicama lokalne samouprave svojevrsnu check listu što je mladima najvažnije te kako im pomoći da se ne isele – kazao je Kovačić.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Marko Kovačić

foto Ratko Mavar

15. susret gradonačelnika i poduzetnika je zatvorila Mirela Alpeza iz CEPOR-a koja je održala prezentaciju o SENTOR-u, jednom od projekata kojim se CEPOR bavi. SENTOR je naime inicijativa ‘seniora mentora‘, odnosno program koji spaja iskusne poduzetnike s onima koji to nisu ili onima koji su već neko vrijeme na tržištu, ali trebaju savjetodavnu pomoć.

– Jako je malo podrške za poduzetnike koji rastu i za one koji su u situaciji da trebaju izaći iz poslovanja – objasnila je Alpeza dodajući da slične organizacije postoje u drugim europskim zemljama te da SENTOR u Hrvatskoj ima 30 mentora i više od 50 mentoriranih poduzetnika.

image

15. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati 2023. Mirela Alpeza

foto Ratko Mavar
23. travanj 2024 07:50