Konferencije i edukacije
StoryEditor

G.R.I.D. forum: Biznis nema privilegiju čekati, nego mora predvidjeti razvoj AI-ja

11. Lipanj 2024.
Liderova konferencija G.R.I.D.foto Boris Ščitar

– Biznis nema privilegiju čekati i promatrati što se događa s novim tehnologijama, pa i umjetnom inteligencijom, nego mora predvidjeti sve prednosti i mane AI-ja, ali pritom voditi računa i o etičkim smjernicama, Aktu Europske unije o AI-ju, važnim pitanjima intelektualnog vlasništva i autorskih prava za koje će se tek voditi bitka – rekla je Bojana Božanić Ivanović, direktorica Lidera, u uvodnom dijelu Liderovog G.R.I.D. foruma koji se danas održava u zagrebačkom Hotelu Garden Inn.

Napomenula je da ovo nije konferencija na kojoj će se razgovarati o gubitku radnih mjesta za ljude, iako se i ta tema možda potegne, već je ovo susret gdje se priča o izazovima, ali i prednostima tehnologija koje poslovni sektor može iskoristiti.

Govor je Božanić Ivanović zaključila inspirativnom mišlju Joanne Maciejewske, autorice i ljubiteljice SF-ova i videoigara, koja je nedavno na X-u zaključila da cijela slika s razvojem AI-ja ide u krivom smjeru.

– Da ju parafraziram, rekla je kako želi da AI vodi brigu o rublju i suđu, kako bi se ona mogla baviti umjetnošću i pisanjem, a ne da AI radi sve te lijepe stvari koje ljude vesele kako bi svi mi imali više vremena za kućanske poslove. Mislim da bi se svi prisutni mogli brzo složiti oko toga da je to svijet u kojem bi rado živjeli i radili – smatra Božanić.

image

Liderova konferencija G.R.I.D.
Bojana Božanić Ivanović

foto Boris Ščitar

Da je važno sagledati prednosti, ali i rizike razvoja umjetne inteligencije rekao je i Holger Haibach, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, partnera konferencije, napominjući da AI ‘nije sama po sebi dobra ili loša‘. Osvrnuo se i na smjer u kojem bi se umjetna inteligencija mogla razvijati nakon superizborne 2024. godine.

– Ovo je godina kada gotovo 50 posto svjetske populacije glasa o novim liderima. To je impresivna brojka. Kreatori politike postavljaju okvire, i što god odlučili, to će utjecati na ono što će se dogoditi s umjetnom inteligencijom u budućnosti – rekao je Haibach.

image

Liderova konferencija G.R.I.D.
Holger Haibach

foto Boris Ščitar

U nastavku programa G.R.I.D. foruma brojni zanimljivi predavači i panelisti govorit će i raspravljati o tome što nam donosi EU Akt o umjetnoj inteligenciji, ulogama generativne umjetne inteligencije te što AI transformacija donosi tvrtkama.

25. lipanj 2024 11:43