Konferencije i edukacije
StoryEditor

S održivim poslovanjem tvrtka može biti profitabilna

04. Srpanj 2023.
10. konferencija o izvozu, Mate Botica, Denis Nemčević, Željko Marić, Matt Sertić, Gordana Gelenčerfoto Rene Karaman

Kako poslovati u skladu sa zelenim, održivim i društveno odgovornim direktivama EU-a, bila je tema četvrtog panela 10. konferencije o izvozu. Sudjelovali su predsjednik Uprave Odašiljači i veze Mate Botica, generalni direktor Ferro – Preisa Željko Marić, predsjednik Uprave Spider grupe Denis Nemčević i Matt Sertić, predsjednik Uprave Applied Ceramics.

Usprkos svim gospodarskim kretanjima, ipak nije sve tako crno, rekao je Botica i podsjetio da je lani ukupni prihod poduzetnika porastao za 27 posto, a izvoz za 41 posto. No Odašiljači i veze puno ulažu, dodao je, u održivo poslovanje, proteklih godina ukupno 9,7 milijuna eura.

- Mi smo veliki potrošač energenata, ali radimo na ulaganjima u novu infrastrukturu koja je učinkovitija. U svakom slučaju, mi izvozimo digitalna rješenja i to je kod nas ‘zeleno‘ – rekao je Botica.

Ferro – Preis je još ranije u održivo poslovanje investirao četiri milijuna eura, no kako je ta kompanija veliki potrošač struje, u njoj su razmišljali i o solarnim rješenjima. Naime, kaže Marić, njihov je trošak struje zbog poskupljenja u protekle dvije godine veći za gotovo milijun eura, ne zbog rasta proizvodnje, nego zbog rasta cijena energenata.

Inače, prema njegovom iskustvu, kada strane kompanije raspisuju natječaje za poslove, kao kriterij uzimaju i održivo poslovanje. I za Spider grupu su energenti do prije dvije godine predstavljali izazov, što je utjecalo na njezino poslovanje.

- Srećom smo još prije krize iskoristili fondove za solare pa smo izbjegli veće poremećaje. Unatrag tri godine uložili smo 650 tisuća eura u solare, od čega je pola sufinancirano iz fondova EU, dok je sve skupa u održivo poslovanje uloženo 1,5 milijuna eura.

Matt Sertić je sa suradnicima prije nekoliko godina shvatio da je cijena solara svake godine niža jer je tehnologija sve bolja, a struje sve veća. Zato je osnovao Sunceco kojem je prvotni cilj bio proizvodnja solara za europsko tržište, ali kako su shvatili da struje neće biti po cijeni koju poduzetnik treba i kad treba, orijentirali su se na proizvodnju velikih baterija, iako su nastavili i posao sa solarnim sustavima.

Inače, Sertić puno ulaže i u zaposlenike, primjerice kupio je devastirani objekt u Jablanovcu gdje ljetuju zaposlenici, a pokrenuli su i kulinarsku ljetnu školu.

U svakom slučaju, i s održivim poslovanjem tvrtka može biti profitabilna, zaključak je sudionika tog panela.

29. travanj 2024 04:53