Konferencijske vijesti
StoryEditor

Milanović: Od zemlje za odmor moramo postati super zemlja za rad

23. Rujan 2020.
Dan velikih planova 2020, Zoran Milanovićfoto Ratko Mavar
Zoran Milanović: Glavni cilj ekonomske politike treba biti povećanje zaposlenosti

TRIDESET godina nakon izborene neovisnosti nismo iskoristili svoje industrijske potencijale koji i nisu bili Bog zna kakvi - rekao je predsjednik Zoran Milanović na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova.

- Zadnjih 30 godina napredovali smo slabije nego li smo mislili. U tih 30 godina dogodilo se puno toga. Države europskog centra i istoka su napredovale, pa danas recimo Slovenija i Češka imaju isti per capita kao i Italija, što nitko nije očekivao prije koje desetljeće - dodao je Milanović.

- Na nama je da budemo optimisti i moram reći da neke od stvari koje radi ova Vlada podržavam – rekao je predsjednik

Istaknuo jeda se mi se kao društvo i ekonomija moramo otvoriti jer zatvorenost društva je put u nekonkurentnost i dugoročno zaostajanje.

- Ova kriza i veliko zatvaranje koje smo prošli u prvoj polovici godine otvaraju nove velike mogućnosti. Moramo se dogovoriti i što je novi ekonomski indentitet Hrvatske. Moramo proći tranziciju od zemlje za odmor prema super zemlji za radi. Glavni cilj ekonomske politike treba biti povećanje zaposlenosti kazao je Milanović.

Smanjnje nezaposlenosti, briga oko investicijskog rejtinga i održavanje proračunskog suficita nisu jedni problemi. Kao društvo i ekonomija moramo stremiti povećanju udjela visoko obrazovanih u radnoj snazi jer  oni su ključni izvor konkurentske prednosti, poruke su koje je predsjenik poslao okupljenima.

- Moramo se fokusirati na rast investicija umjesto na rast osobne potrošnje. Naglašavanje investicjja koje ne ovise o fondovima Eu, već o greenfield investicijama iz domaćih i inozemnoih izvora koje stvaraju nove poslove. Struktura tih investicija mora biti drugačija nego do sad. Vrijeme je da ekonomska i ekonomska politika napuste politiku refleksivnog intervencionizma – rekao je Milanović.

Ekonomska i proračunska ovisnost o monokulturi koja generira niske prosječne plaće, nisu dodanu vrijednost ne bi trebalo biti fokus za dugoročan rast prosperiteta. 

- Moderna, inovativna, otvovrena, zdrava, zelena i održiva je Hrvatska koju vidim u budućnosti – rekao je Milanović i dodao kako investicije moraju biti usmjerene na održivost poslovnih modela. 'To možemo postići zajedno, država, poduzetnici i radnici unutar kišobrana Europskog zelenog sporazuma.' Taj sporazum je osnova izgradnje ekonomske konkurentnosti.

- U svom mandatu ću promovirati zaštitu interesa Hrvatske, promoviranje potencijala, i promovoranje zemlje kao dobrog mjesta za rad i ulaganje, a ne promocija pojedinih poduzeća. Diverzifikacija, održivost, proizvodnja, zaposlenost – to su ciljevi na kojima svi aktivno moramo sudjelovati kako bi osigurali rast prosperiteta naših ljudi – zaključio je Milanović.

19. travanj 2024 19:46