Konferencijske vijesti
StoryEditor

Šibenski gradonačelnik Željko Burić najavio izgradnju staze za utrke Formule 1

28. Studeni 2019.
48 sati 2019. Željko Burićfoto Ratko Mavar

- Šibenik je grad koji je koristeći europski novac ispričao jednu sjajnu priču. Glavni dio te priče je turizam, ali smo bili svjesni da se ne možemo osloniti isključivo na njega, istaknuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić u nastavku 11. susreta gradonačelnika i poduzetnika u hotelu Amadria Park u Šibeniku.

Burić je predstavio i niz aktualnih i budućih projekata među kojima su STEP UP u kojem su autobusnom linijom povezali Šibenik sa zračnim lukama u Splitu i Zadru, te Gat Vrulje, luka za prihvat mega kruzera. Tu su i ulaganja u prometnu infrastrukturu pa očekuju da će 2021. godine u potpunosti biti riješen problem parkiranja u gradu.

Gradska uprava, napomenuo je Burić, posebno se orijentirala na alternativne izvore energije kao što su vjetroparkovi i suvremeni sustav kolektora, što potvrđuje i činjenica da su energetski obnovili već sedam velikih objekata u Šibeniku.

Kao primjer uspješnog zbrinjavanja otpada naveo je REGO Bikarac, gdje se doprema otpad iz čitave županije.

Sljedeći planirani projekt je obnova fasada stare gradske jezgre, što će se financirati kombinacijom europskog novca i sredstava iz gradskog proračuna.

Šibenski gradonačelnik govorio je i o studijiu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji je pokrenut u gradu, za što je Šibenik investirao 10 milijuna kuna.

Burić je istaknuo i kako su u sklopu projekta Brodarica-Gomljak uložili 12 milijuna kuna u obnovu plaže, dok se u Konjevratima planira izgradnja zone adrenalinskog sporta, uključujući i stazu za utrke Formule 1.

Spomenuo je i problem Batižela, 'prljave industrijske zone' na rubu grada koja je tištila Šibenik više od dva desetljeća. Rješenje je našla Vlada Andreja Plenkovića pretvorivši gradski dug od 300 milijuna kuna u udjele.

U nastavku konferencije o modelima financiranja projekata u funkciji osiguranja kontinuiteta provedbe projekata i stabilnosti lokalnih proračuna govorila je Marina Puljiz, izvršna direktorica Hrvatske poštanske banke. Kao glavne izvore financiranja navela je kapitalne transfere (EU fondovi, državni proračun), kredite poslovnih banaka.

Josip Stjepanović iz HT-a predstavio je mogućnosti telekoma u digitalizaciji društva. Izdvojio je četiri ključna elementa – pisana strategija grada, centralna platforma za sva pametna rješenja grada, centralna aplikacija za građane i poboljšavanje kvalitete života.

Sve to, kao i savjetovanja u rasponu od povlačenja novca iz EU fondova do izrada strategije i implementacije pametnih rješenja, nudi Hrvatski telekom, točnije tim njihovih stručnjaka.

19. travanj 2024 14:38