Konferencijske vijesti
StoryEditor

Slavko Vidović (Infodom Grupa): Ekonomija i tvrtke ne mogu biti nositelj digitalne transformacije bez suradnje s okolinom

21. Svibanj 2021.
Business Forum 4. industrijska revolucija, Okrugli stol: Dobre prakse - iskustva i preporuke. Slavko Vidovićfoto Ratko Mavar

Na Liderovoj konferenciji 4. industrijska revolucija, održanoj u petak u zagrebačkom Hotelu Westin, predsjednik Uprave Infodom Grupe Slavko Vidović spomenuo je istraživanje o potencijalu razvoja pametnih industrija u Hrvatskoj, koje je Infodom proveo s nekoliko hrvatskih fakulteta. Rezultati istraživanja službeno će biti objavljeni sljedeći tjedan, a Vidović je za Lider otkrio može li Hrvatska zbilja nositi razvojni koncept pametnih industrija.

– Prošli smo cijeli svijet i znamo što je u području pametnih industrija javno objavljeno. Našli smo tri zemlje odličnih primjera – Švedska, Nizozemska i Singapur. Na tim smo primjerima radili mapiranje i procjene može li Hrvatska zaista nositi razvojni koncept pametnih industrija – priča Vidović o projektu na kojemu su sudjelovali FER-ov Inovacijski centar Nikola Tesla, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Ekonomski fakultet u Zagrebu, FSB-ov Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava te Centar za istraživanja digitalne transformacije Sveučilišta u Dubrovniku.

– Došli smo do spoznaje da samo gospodarstvo i sama poduzeća u Hrvatskoj ne mogu biti nositelj digitalne transformacije bez sudjelovanja akademske zajednice, gospodarskih udruga (HGK, HUP itd.) i Vlade. Samo suradnjom se pojedinačnim poduzećima može olakšati i ubrzati digitalna transformacija. Bez toga su nemoćna – ističe Vidović.

– Osim međusobne suradnje, model stvaranja vrijednosti koji smo mi do sada imali unutar poduzeća (izumi, roboti, itd.) nije dovoljan jer se velika količina vrijednosti stvara suradnjom u okolini. Poanta je da radite s budućim talentima – budućim zaposlenicima, kupcima, dobavljačima, menadžerima – da oni stvaraju konkurenciju i povećavaju izvrsnost – dodaje Vidović te zaključuje da se na digitalnu transformaciju mora gledati kao na dinamičan, a ne statičan model promjene.

Zahvalio je fakultetima na suradnji na projektu koji nije bio financiran, već je nastao na temelju dobre volje znanstvenika i stručnjaka iz prakse.

15. travanj 2024 15:23