Kripto
StoryEditor

Bitcoin ETF-ovi bilježe treći najveći dan priljeva dok bitcoin doseže 46.000 dolara

09. Veljača 2024.
bitcoin, btc, btc transkacija

Dana 8. veljače, spot bitcoin ETF-ovi doživjeli su svoj treći najveći priljev, ukupno 403 milijuna dolara. Veliki priljevi stigli su unatoč tome što je preko 100 milijuna dolara izašlo iz Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC).

Ukupni priljevi u spot bitcoin ETF-ove već su premašili 2,1 milijardu dolara od svog pokretanja 11. siječnja, što ukazuje na veliku potražnju za bitcoinom na tržištu. Treći najveći dan priljeva za ETF-ove uzrokovao je da bitcoin ponovno dosegne 46.000 dolara i zabilježi novu višetjednu najvišu razinu samo 2.000 dolara manje od novih godišnjih najviših vrijednosti.

BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) prednjači s priljevom od 204 milijuna dolara, Fidelity je bio zaslužan za 128 milijuna dolara, ARK 21Shares 86 milijuna dolara, a Bitwise 60 milijuna dolara. Ostalih sedam ETF-ova zajedno je zabilježilo 27 milijuna dolara priljeva, a GBTC je zabilježio još 102 milijuna dolara odljeva.

IBIT je također postao prvi ETF koji je premašio dnevni volumen trgovanja GBTC-a. Međutim, ukupni volumen trgovanja svih 11 promptnih bitcoin ETF-ova pao je ispod 1 milijarde dolara po prvi put otkako su pokrenuti.

Viši analitičar Bloomberga Eric Balchunas istaknuo je da je BlackRockovo prestizanje Grayscale u smislu volumena trgovanja veliki podvig, s obzirom na to da je obično potrebno pet do deset godina da novi fond prestigne ‘kralja likvidnosti’ u kategoriji.

Tržišni stručnjaci vide pozitivan tok u bitcoin ETF-ove kao znak apetita i rastuće potražnje od strane ulagača. Neto tokovi u ETF-ove znače da je oko 403 milijuna dolara, ili otprilike 8,698 bitcoina, ‘skinuto’ s tržišta i poslano na sigurno utočište.

Spot bitcoin ETF-ovi dobili su odobrenje SEC-a za uvrštenje 10. siječnja i počeli su trgovati sljedeći dan. Od svog pokretanja, ETF-ovi su zabilježili rekordan volumen trgovanja, s više od milijardu dolara kojima se dnevno trguje, što ukazuje na snažan interes ulagača.

Sljedeći halving bitcoina dolazi za manje od 70 dana, čime će se nova tržišna ponuda koja ulazi u opticaj prepoloviti sa 6,25 na 3,125 bitcoina po bloku. S rastućom potražnjom institucionalnih ulagača, sve manja ponuda mogla bi pomoći bitcoinu da dosegne nove tržišne vrhunce.

07. svibanj 2024 06:34