Kripto
StoryEditor

PayPal lansirao vlastiti stablecoin PYUSD

08. Kolovoz 2023.

Američka fintech tvrtka PayPal lansirala je u ponedjeljak 7. kolovoza novi stablecoin pod nazivom PayPal USD (PYUSD).

Stablecoin vezan za američki dolar izdat će Paxos Trust Co. i u potpunosti će je poduprijeti depoziti u američkim dolarima, kratkoročne državne obveznice i slični novčani ekvivalenti. Izgrađen je na ethereum blockchainu i ‘dizajniran za digitalna plaćanja i Web3‘, a tvrtka kaže da će uskoro biti dostupan korisnicima u SAD-u.

PYUSD će se u svakom trenutku moći zamijeniti za američke dolare, druge kriptovalute na PayPalu i bit će prenosiv između PayPala i Venma. Tvrtka tvrdi da će stablecoin uskoro biti dostupan kao način plaćanja za razne kupnje.

PayPal bi pokretanjem stablecoina mogao ubrzati napore da postane ‘div‘ kripto plaćanja, inicijativa koju je tvrtka pokrenula 2020. godine nakon što je otvorila put kripto plaćanjima na platformi.

PayPal se može pohvaliti s više od 350 milijuna aktivnih korisnika i već omogućuje korisnicima u SAD-u i Velikoj Britaniji da kupuju, prodaju i drže bitcoin, ether, bitcoin cash i litecoin, istovremeno omogućujući plaćanja u navedenim kriptovalutama.

Izvršni direktor PayPal-a Dan Schulman nada se da će novi stablecoin postati dio ukupne platne infrastrukture. Tvrtka je prvi put potvrdila svoj plan lansiranja kripto stablecoina u siječnju 2022. godine, tvrdeći da će blisko surađivati s relevantnim regulatorima.

Iako je na kripto tržištu dostupno više stablecoina, PayPal će biti prvi ‘veći igrač‘ koji će pokrenuti vlastiti projekt.

– Lansiranjem prvog stablecoina od strane vodeće financijske institucije, PayPal i Paxos dokazuju stvarnu vrijednost blockchain tehnologije. PayPal USD najznačajniji je skok naprijed za digitalnu imovinu i financijsku industriju, a Paxos s ponosom omogućuje ovaj transformativni proizvod – izjavio je izvršni direktor Paxosa Charles Cascarilla.

Iz Paxosa su tvrdili da regulatorno okruženje oko stablecoina u SAD-u postupno napreduje prema većoj jasnoći, pa stoga postoji potražnja za alternativnim stablecoinima od onoga što je trenutno dostupno na tržištu.

Tržište stablecoina ima cirkulirajuću ponudu od 126 milijardi dolara, u kojoj dominira USDT, koji ima tržišnu kapitalizaciju od 86,5 milijardi dolara, a slijede USDC s tržišnom kapitalizacijom od 26 milijardi dolara i nekoliko drugih. Međutim, mnogi stablecoini nedavno su se suočili s regulatornim zaprekama u SAD-u, gdje kreatori politike trenutačno raspravljaju o dvostranačkom zakonu o stablecoinima.

26. travanj 2024 09:58