Kripto
StoryEditor

Protiv Binancea podnesena nova kolektivna tužba zbog navodnog pranja novca

21. Kolovoz 2024.

Nova kolektivna tužba podnesena je protiv Binancea na američkom Zapadnom okružnom sudu u Washingtonu, optužujući tvrtku i njenog osnivača, Changpeng Zhaoa, za omogućavanje široko rasprostranjenog pranja novca i kršenje američkih financijskih propisa.

U tužbi koju su podnijeli bivši korisnici mjenjačnice Philip Martin, Natalie Tang i Yatin Khanna, a koja je podnesena u petak, navodi se da je Binanceova nemarna praksa usklađenosti omogućila lošim akterima da koriste platformu za pranje ukradenih kriptovaluta, uzrokujući značajnu financijsku štetu korisnicima u SAD-u.

U pritužbi se detaljno navodi kako je Binance, pod Zhaovim vodstvom, navodno poslovao kao nelicencirana tvrtka za prijenos novca, namjerno ignorirajući zahtjeve protiv pranja novca i omogućavajući transakcije koje su kriminalcima pomogle prikriti podrijetlo nezakonitih sredstava.

Prema tužiteljima, Binanceov brzi uspon do najveće svjetske kripto mjenjačnice bio je potaknut namjernim izbjegavanjem američkih propisa, koji bi inače ograničili njegov pristup unosnom američkom tržištu.

U tužbi se također navodi da je Zhao, koji je osnovao Binance 2017., dao prednost profitu nad zakonskom usklađenošću, stvarajući okruženje u kojem su američki korisnici bili poticani da zaobiđu minimalne provjere usklađenosti platforme.

Tužitelji tvrde da je Binanceov neuspjeh u implementaciji robusnih AML i KYC protokola pretvorio mjenjačnicu u središte za pranje kriptovaluta, često ukradenih putem hakiranja i drugih nedopuštenih aktivnosti.

Nova kolektivna tužba dolazi nakon niza pravnih postupaka protiv Zhaoa i Binancea. U studenom 2023. Zhao i Binance postigli su sporazum o priznanju krivnje s američkim Ministarstvom pravosuđa, gdje je Zhao priznao da nije uspio održati učinkovit AML program.

Kao dio nagodbe, Binance je pristao platiti više od 4 milijarde dolara kazne, a Zhao je odstupio s mjesta izvršnog direktora.

Uz to, Zhao je osobno kažnjen s 50 milijuna dolara zbog svoje uloge u kršenju prava tvrtke, što je uključivalo omogućavanje transakcija korisnicima u sankcioniranim jurisdikcijama kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

08. rujan 2024 07:34