Kripto
StoryEditor

Stablecoini nikad privlačniji: USDT dosegnuo najvišu razinu svih vremena

27. Srpanj 2023.

Tržišna kapitalizacija najvećeg stablecoina, USDT, nedavno je dosegla najvišu razinu svih vremena od 83,76 milijardi dolara, prema tvrtki za kripto analizu IntoTheBlock. Međutim, drugi agregatori podataka pokazali su kako se kapitalizacija ranije ovog mjeseca povećala znatno iznad te razine. Stablecoini u posljednje vrijeme imaju prilično dobre rezultate, a USDT i dalje dominira cijelim sektorom. 

USDT, stablecoin kojeg je izdao Tether, nametnuo se kao jedan od najvećih dobitnika na kripto tržištu otkako je pandemija šokirala svijet 2020. godine.

Imovina vezana za američkog dolara postala je privlačnija ljudima koji traže alternativne financijske opcije usred ekonomskog kolapsa potaknutog naknadnom globalnom inflacijom i vojnim sukobima.

Vrijedno je promatrati neke brojke kako bismo imali jasniju predodžbu o rastu USDT-a u posljednje tri godine. Tržišna kapitalizacija u siječnju 2020., kada je covid prvi put otkriven u SAD-u, iznosila je otprilike četiri milijarde dolara, dok je sada znatno iznad 83 milijarde, prema TradingViewu.

IntoTheBlock je nedavno otkrio da je USDT-ova tržišna vrijednost skočila na najvišu razinu od 83,76 milijardi dolara 24. srpnja, nadmašivši prethodni vrhunac zabilježen u svibnju 2022. Iznos odstupa od ostalih platformi. Na primjer, TradingView je procijenio da je USDT-ova tržišna kapitalizacija 22. srpnja dosegnula najvišu razinu od 83,83 milijarde dolara.

Agregator podataka o kriptovalutama, CoinGecko, predstavio je još više optimističnih brojki, pokazujući da je kapitalizacija imovine premašila 84 milijarde dolara 6. srpnja. CoinMarketCap je pokazao da je novi vrhunac došao 21. srpnja kada je USDT-ova tržišna kapitalizacija dosegla 83,86 milijardi dolara.

Unatoč velikoj dominaciji, USDT nije bio jedini stablecoin u središtu pozornosti. Kombinirana tržišna kapitalizacija šest najvećih stablecoina: USDT, USDC, DAI, BUSD, TUSD i USDP, skočila je ovog mjeseca na 125 milijardi dolara, iako se u posljednje vrijeme blago smanila te trenutno iznosi oko 122 milijarde dolara.

28. travanj 2024 17:35