Kripto
StoryEditor

Teksaški regulator istražuje FTX i izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda

18. Listopad 2022.
Sam Bankman-Fried, Forbes

Carstvo Sama Bankman-Frieda suočava se s ispitivanjem teksaškog regulatora.

Prema sudskom dokumentu podnesenom krajem prošlog tjedna, direktor Odjela za provedbu teksaškog državnog odbora za vrijednosne papire Joseph Rotunda vjeruje da FTX, FTX.US i osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried možda krše Teksaški zakon o vrijednosnim papirima nudeći neregistrirane vrijednosne papire u obliku računa koji nose prinos. Rotunda je nadalje sugerirao da se platforma možda bavi prijevarom.

Rotunda je u svom podnesku detaljno opisao kako je, unatoč tome što je stanovnik Austina u Teksasu, uspio zaraditi prinos na depozite na svoj račun u aplikaciji FTX Trading. Rotunda je prethodno dostavio svoje osobne podatke, uključujući puno ime i adresu, kako bi udovoljio Know-Your-Customer (KYC) zahtjevima aplikacije. 

Rotunda vjeruje da je program prinosa investicijski ugovor, što bi ga učinilo reguliranim kao vrijednosnim papirom u državi. Istaknuo je da se FTX ni FTX.US (podružnica kripto mjenjačnice u SAD-u) nije registrirao za ponudu ili prodaju vrijednosnih papira u Teksasu i da stoga dvije tvrtke mogu  biti u prekršaju Teksaškog zakona o vrijednosnim papirima. Rotunda je izjavio da ni sam program prinosa nije registriran, što ga čini zasebnim prekršajem prodaje neregistriranih ili nedopuštenih vrijednosnih papira.  

Rotunda je također tvrdio da aplikacije FTX Trading i FTX.US vjerojatno nisu otkrivali dovoljno informacija svojim klijentima prije otvaranja računa i pružanja usluga prinosa te su stoga vjerojatno sudjelovali u prijevari. Ukazao je na Bankman-Frieda, suosnivača FTX-a Garyja Wanga i šefa inženjerstva FTX-a Nishada Singha kao odgovorne osobe. Rotunda nije donio konačne zaključke, navodeći potrebu za daljnjom istragom kako bi se utvrdilo krše li optužene strane doista Zakon o vrijednosnim papirima.

Ove nove optužbe protiv FTX-a zanimljiv su razvoj događaja u godini u kojoj američke agencije i kreatori politike pojačavaju svoje regulatorne napore u vezi s kriptovalutama. Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) posebno je aktivna posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, glavni fokus komisije bio je na statusu samih kriptovaluta. Čini se da predsjednik SEC-a Gary Gensler vjeruje da bi se većina tokena, uključujući možda i ether, trebali smatrati vrijednosnim papirima i regulirati kao takvim. Slijedom toga, prema Gensleru, FTX i druge kripto mjenjačnice poput Coinbasea i Krakena trebale bi biti regulirane na isti način kao i tradicionalne burze vrijednosnih papira.

Rotunda i Teksaški državni odbor za vrijednosne papire misle na drugačiji način. Rotunda ni u jednom trenutku svoje izjave ne dovodi u pitanje zakonsku prirodu samih kriptovaluta, već se čini da se on bavi isključivo ponudom proizvoda prinosa FTX-a. U tom smislu, njegova se optužba značajno razlikuje od nedavnih istraga SEC-a. Međutim, vrijedi napomenuti da je Coinbase već naišao na velike regulatorne vjetrove kada je pokušao pokrenuti svoj USDC program zarade. Tvrtka je na kraju morala odustati od projekta. Ako Rotunda bude u pravu u svojoj procjeni, moguće je da će centralizirane mjenjačnice možda trebati ozbiljno ograničiti ili u potpunosti smanjiti svoje programe prinosa, barem za američke kupce.

Podnesak se također istaknuo po tome što se odnosio na stečajni postupak Voyagera. Voyager je tvrtka za kripto razmjenu i kreditiranje koja je ranije ove godine pretrpjela krizu likvidnosti zbog izloženosti sada ugašenom kripto hedge fondu Three Arrows Capital. Nakon što je Voyager podnio zahtjev za bankrot, FTX je pobijedio na aukciji za kupnju  imovine tvrtke u nevolji. Rotunda je, međutim, istaknuo da je Voyager već bio optužen za prodaju neregistriranih vrijednosnih papira. Rotunda je izjavio, kako su FTX i FTX.US sada osumnjičeni za slična kršenja.

19. travanj 2024 14:21