Kripto
StoryEditor

Unatoč kripto medvjeđem tržištu, Revolutov prihod porastao za 33 posto u 2022.

06. Ožujak 2023.

Londonska fintech tvrtka koja omogućuje i trgovanje kriptovalutama, Revolut, zabilježila je skok prihoda od 33 posto u 2022. godini, rekao je financijski direktor tvrtke. Pozitivni rezultati dolaze unatoč prošlogodišnjem padu kripto tržišta i ukupnim nepovoljnim makroekonomskim uvjetima, odnosno, takozvanom ‘medvjeđem tržištu‘.

Mikko Salovaara, financijski direktor Revoluta, otkrio je Reutersu da su prihodi tvrtke porasli na 1,03 milijarde dolara u 2022. godini. Rekao je da je broj novih pretplata i poslovnih računa porastao unatoč padu tržišta kriptovaluta u posljednjih nekoliko mjeseci. Revolut klijentima nudi mogućnost kupnje, prodaje i razmjene preko 90 kriptovlauta.

Salovaara je također rekao da su se prihodi od Revolutovih kripto operacija smanjili u usporedbi s 2021. godinom (tijekom bull marketa) i činili su 5 do 10 posto ukupnog prihoda u 2022. godini.

Izvršni direktor Nikolay Storonsky ranije je rekao da je tvrtka bila profitabilna u 2021. godini nakon što je zabilježila gubitak od gotovo 270 milijuna dolara u 2020. godini. Očekuje se da će računovodstveni rezultati za 2022. godinu biti objavljeni do lipnja ove godine.

IPO nije prioritet

Jedan od najvrjednijih britanskih start-upova prikupio je 1,7 milijardi dolara od svog pokretanja 2015. godine. Međutim, Salovaara je kazao kako kompanija ne kani uskoro osigurati bilo kakva prikupljanja sredstava, opisujući je kao ‘samoodrživu‘. Također je izjavio kako Revolut nastoji postati javno uvršten entitet na burzi, iako ‘to nije prioritet‘.

Revolut je bio među rijetkim organizacijama koje nude kripto, a da su objavile planove širenja usred bear marketa prošle godine, povećavajući veličinu svog poduzeća na 6000 zaposlenika. Revolut se u bliskoj budućnosti namjerava globalno protegnuti na Indiju, Meksiko i Brazil, a očekuje se da će se proširiti na Novi Zeland u sljedećih nekoliko tjedana.

Fintech tvrtka osigurala je važne registracije prošle godine kako bi proširila opseg svoje ponude kriptovaluta. Ciparska komisija za vrijednosne papire i burze (CYSEC) dodijelila je Revolutu licencu pružatelja usluga kriptoimovine (CASP) u kolovozu. Prije toga stekla je odobrenje Španjolske središnje banke i Monetarnog tijela Singapura (MAS).

Britanski financijski regulator (FCA) također je omogućio Revolutu da ponudi kriptovalute lokalnom stanovništvu u rujnu. U početku, nadzorno tijelo bilo je protiv te ideje, pozivajući tvrtku na unaprjeđenje procesa revizije i uspostavu ‘pozadinskog ureda poput banke‘.

19. travanj 2024 01:14