Kripto
StoryEditor

Velika tradicionalna banka postaje prva u EU koja uvodi kripto usluge

27. Travanj 2023.

Austrijsko bankarsko društvo, Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien (RLB NÖ-Wien), udružilo se s tvrtkom Bitpanda kako bi uvelo usluge kripto ulaganja putem ponude softvera kao usluge (SaaS).

Ovom suradnjom austrijska banka postala je prva velika tradicionalna banka u Europskoj uniji koja je zakoračila u prostor digitalne imovine.

Uz kripto ulaganja, austrijska tvrtka usredotočit će se i na potencijalnu implementaciju dionica i ETF-ova, kripta, roba, kao i plemenitih metala u sklopu ponude s minimalnim ulogom od samo jednog eura. Glavni cilj je pomoći klijentima banke da ‘ostvare svoje financijske ambicije‘, navodi se u službenom priopćenju.

Izvršni direktor Bitpande Eric Demuth istaknuo je složenost i nedostatak inkluzivnosti na financijskom tržištu. Izvršni direktor u priopćenju je naveo kako tvrtka kani pojednostaviti proces i učiniti ulaganje dostupnim svima.

- Radi se o jednostavnim, intuitivnim proizvodima koji ne zahtijevaju korisnički priručnik. Uz Bitpanda Technology Solutions stvorili smo softversku infrastrukturu kao uslugu koja našim partnerskim bankama omogućuje da svojim klijentima digitalno ponude svu imovinu. Zaokruženo reguliranim i sigurnim skrbništvom nad svom imovinom. Radujemo se našem zajedničkom putu – rekao je Demuth.

Kao dio dogovora, Raiffeisen je potpisao pismo namjere s Bitpandom. Očekuje se kako će proces evaluacije konkretne ponude biti završen do kraja godine.

Partnerstvo dolazi nekoliko dana nakon što su zakonodavci Europske unije dali konačno odobrenje za dugo očekivani regulatorni okvir Markets in Crypto Assets (MiCA), koji nastoji uspostaviti sveobuhvatan regulatorni okvir za kripto imovinu, s naglaskom na zaštitu potrošača.

Prvi put predložen u prosincu 2020., MiCA će donijeti nova pravila za industriju u cijeloj Uniji i očekuje se da će biti objavljena u Službenom listu EU-a do ljeta. Odredbe za stablecoine uvest će se krajem lipnja 2024. Nakon toga, odredbe koje se dotiču pružatelje usluga kripto imovine vjerojatno će biti provedene do kraja sljedeće godine.

Taj se potez ističe kao značajan primjer promjenjivog pristupa EU-a kripto regulaciji, što je u suprotnosti s metodom SAD-a u pogledu provedbe zakona oko kripto industrije.

26. travanj 2024 05:08