Lidertrend
StoryEditor

Forbes: Lista najbogatijih u 2021. brojnija nego ikada, čak 2755 milijardera

08. Travanj 2021.
Forbesova lista najbogatijih 2021.foto Shutterstock

Forbesova lista najbogatijih u 2021. godini, unatoč pandemiji i neočekivanim obratima u globalnoj ekonomiji, brojnija je nego ikada. Prema tom američkom časopisu, koji već 35 godina zaredom broji svaki peni, cent i jen najbogatijih ljudi na svijetu, prošle je godine bilo 2755 milijardera, čak 660 više nego godinu prije.

Jeff Bezos četvrtu je godinu zaredom najbogatiji na svijetu, vrijedan je 177 milijardi dolara. Amazon je nedavno najavio da Bezos u drugoj polovici ove godine odstupa s mjesta predsjednika Uprave te da će u budućnosti tek obnašati dužnost izvršnog predsjednika, a to bi mu trebalo dati više 'vremena i energije' za neke nove ideje, budu li i nove ideje tako plodne teško da će ga taj odmor koštati previše.

image
Bezos graf
foto

Što god mislili o Elonu Musku, neosporna je činjenica da čovjek želi revolucionazirati transport kako na Zemlji, tako i u svemiru, a njegove dvije kompanije, Tesla i SpaceX, ne prestaju pobuđivati interes investitora. Na Forbesovoj se listi Elon Musk plasirao na drugo mjesto sa 151 milijardom dolara i to nakon što je godinu prije zauzeo tek skromno 31. mjesto.

Treći na listi najbogatijih su Bernard Arnault i njegova obitelj, francuski vlasnici modnog brenda Louis Vuitton te maloprodajnog kozmetičkog lanca Sephore. Između ostalog, to su tek dva najpoznatija brenda u njihovom vlasništvu, u njihovom je portfelju njih ukupno 70. Obitelj puše Musku za vrat, s procijenjenim bogatstvom od 150 milijardi dolara.

Bill Gates, pokretač Microsofta i jedan od najpoznatijih svjetskih filantropa, više nije drugi najbogatiji čovjek na svijetu, sada je tek četvrti. Njegovo je bogatstvo procijenjeno na 124 milijarde dolara.

Mark Zuckerberg, tvorac Facebooka, nije više na sedmom mjestu na svjetskoj listi ultrabogataša, već se u 2020. godini popeo za dva mjesta i sada je peti s 97 milijardi dolara vrijednog kapitala u njegovim rukama.

Šesti je Warren Buffet, jedan od najpoznatijih investitora na globalnoj razini, na sedmom je mjestu Larry Ellison, suosnivač i predsjednik uprave sotverske kompanije Oracle. Larry Page i njegov kolega Sergey Brin, s kojim je pokrenuo Google, također su megabogataši koji se nalaze na osmom i devetom mjestu. Indijac Mukesh Ambani s 84,5 milijardi dolara diverzificiranog kapitala u raznim industrijama, od petrokemije, nafte, plina, telekoma i maloprodaje, deseti je najbogatiji čovjek na svijetu prema Forbesu.

Najbogatiji u Europi

Što se europskih bogataša tiče, na listi najbogatijih u 2021. je njih čak 628 u odnosu na 511 koliko ih je bilo prošle godine. Među prvih deset, njih pet je iz Francuske, dva su Nijemca, jedan je Španjolac, jedan Talijan te jedan Rus. Prvi je već spomenuti vlasnik nekih od najluksuznijih svjetskih brendova, Bernard Arnault. Španjolski tajkun brze mode Amancio Ortega drugi je po bogatstvu u Europi, vrijedan je 77 milijardi dolara. Treća je žena Francoise Bettencourt Meyers, nasljednica L'Oreala, slijedi francuski investitor François Pinault, peti su brat i sestra Beate Heister i Karl Albrecht Jr., njemački nasljednici diskontnog lanca Aldi.

15. travanj 2024 14:47