Studentski Lider klub
StoryEditor

Stipendije Ministarstva poljoprivrede: Najesen 10.000 kuna jednokratno za slavonske studente

16. Kolovoz 2019.

Studenti iz područja agronomije, prehrambene tehnologije, nutricionizma i biotehnologije u Osijeku, Slavonskom Brodu i Požegi moći će se prijaviti na ograničeni javni poziv za dobivanje stipendija nakon jesenskih rokova

Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministricom Marijom Vučković od ove će jeseni s 10 tisuća kuna financirati jednokratne potpore redovnim i izvanrednim studentima druge i treće godine preddiplomskih i prve i druge godine diplomskih studija iz područja biotehničkih znanosti.

Visoka učilišta koja su uključena u ovo financiranje su Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Veleučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Financirat će se studenti iz područja agronomije, prehrambene tehnologije, nutricionizma i biotehnologije.

Definiranje kriterija

Nakon završenih jesenskih upisa na studijske programe, Ministarstvo poljoprivrede objavit će ograničeni javni poziv visokim učilištima za studijsku godinu 2019./2020. u kojem će definirati kriterije i uvjete stipendiranja.

– Želimo ojačati našu poljoprivredu mladim perspektivnim ljudima koji će svoje znanje pretočiti u iskustvo i praksu na terenu. Želimo da se poljoprivreda razvija u inovativnu, suvremenu i stručnu granu sa svijetlom budućnošću. Ovo je još jedna mjera za mlade i za Slavoniju u cilju jačanja konkurentnosti i regionalnog razvoja. Pozivam sve studente da se prijave i iskoriste ovu priliku te da s ponosom nakon studiranja nastave graditi svoj životu u poljoprivredi – izjavila je Vučković nakon potpisivanja ugovora u Zagrebu.

Dio projekta Slavonija

Sporazum o suradnji sklopljen je za sljedeće četiri godine, a sredstva se osiguravaju iz državnog proračuna. Iz Ministarstva ističu kako je suradnja između njih i visokih učilišta u skladu s ciljevima poljoprivredne politike definiranima Zakonom o poljoprivredi.

Sporazum o stipendiranju slavonskih studenata sklopljen je na sljedeće četiri godine, a sredstva se osiguravaju iz državnog proračuna

– Obrazovanje i osposobljavanje za potrebe poljoprivrede i ruralnog razvoja pridonosi ostvarivanju održivog razvoja poljoprivrede te njezinoj gospodarskoj, ekološkoj i društvenoj ulozi kao strateškoj grani gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Sporazum je dio projekta Slavonija, koji osim investicijskih i infrastrukturnih projekata koji će pridonijeti jačanju konkurentnosti i regionalnom razvoju na području pet slavonskih županija ima sadržan i dio stipendiranja studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, a čiji je nositelj Ministarstvo poljoprivrede – priopćili su iz Ministarstva.

25. travanj 2024 21:28