Hrvatska
StoryEditor

Marin Medak: Konobara će zamijeniti mobitel

17. Studeni 2020.
Marin Medakfoto Dražen Lapić

Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, za Lider je izjavio kako su ugostitelji prošli turbulentno razdoblje unazad šest mjeseci otkako su ponovo počeli raditi, ali je naglasio da će doći i do značajnih promjena u ugostiteljstvu. Kao posljedicu svega vidi to da će iz tržišta ispasti oni koji nisu ni bili spremni ulagati u svoj posao, ali još značajnija će posljedica biti gubitak radne snage.

On očekuje da će ugostiteljstvo u Hrvatskoj ostati bez deset tisuća konobara koji će potražiti posao u nekoj drugoj branši, primjerice u graditeljstvu. Taj se nedostatak neće osjetiti sada kada je posla za ugostitelje puno manje nego što bi htjeli, no kad pandemija stane i gospodarstvo oživi, tad će biti problema.

- Sad nemamo koga uslužiti, a na proljeće, bojim se, nećemo imati s kim raditi - kaže Medak. 

Zato Medak predlaže da se i sami ugostitelji pripreme na neumitno novo doba u kojem će konobara zamijeniti mobitel ili neki beskontaktni aparat poput onih u McDonald'su gdje će gosti sami naručivati hranu, pa će zbog toga biti potrebno i manje radnika.

- Slično sam vidio kad sam bio u Japanu, oni već 20-ak godina to rade, ali u Japanu je digitalizacija još tada bila sasvim normalna stvar – kaže Medak.

Zbog nedostatka radne snage koja ih čeka, ugostitelji će morati digitalizirati svoje poslovanje, a što je pokazao i period od šest mjeseci nakon lockdowna u kojem se ugostitelji nisu uspjeli u potpunosti oporaviti.

17. travanj 2024 16:21