Hrvatska
StoryEditor

Većina hrvatskih web stranica ne zadovoljavaju najosnovnije zakonske zahtjeve za zaštitu osobnih podataka

31. Ožujak 2020.
PRIVACY FRIENDLY projekt

Od jučer su javnosti potpuno besplatno dostupni rezultati analize zaštite osobnih podataka za više od 1000 hrvatskih web stranica, pružatelja usluga iz područja: zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma, auto kuća i dr.

Njihovu je analizu proveo tim analitičara za informacijsku sigurnost i pravnu usklađenost Ostendo Consultinga iz Zagreba, a rezultati su objavljeni na ovoj adresi.

- Ovu smo analizu proveli kako bi vlasnicima web stranica ukazali na prostor za poboljšanje zaštite podataka i prava njihovih klijenata, a javnosti omogućili jednostavnu i besplatnu usporedbu web stranica po razini zaštite koje one stvarno pružaju u odnosu na razinu koju bi morale pružati sukladno EU regulativi. Krenuli smo s 1000 web stranica u Hrvatskoj, a sada se širimo i na druge zemlje i kontinuirano dodajemo rezultate novih analiza - izjavio je Stanko Cerin, direktor Ostendo Consultinga i glavni inicijator PRIVACY FRIENDLY projekta.

Za zdravstvo i školstvo besplatne preporuke za poboljšanje

Glavni cilj ove inicijative je izgraditi sigurnije digitalno društvo radi čega su detaljni rezultati analiza, zajedno s preporukama za poboljšanje web stranica potpuno besplatni za sve javne zdravstvene institucije i javne škole obuhvaćene ispitivanjem, a za tvrtke na čijim su web stranicama utvrđeni značajni propusti, osiguran je veliki popust na pripremu izvješća i savjeta za poboljšanje, sve kako bi se potaknula bolja zaštita građana u digitalnom prostoru.

Najgori su kritična prometna infrastruktura, lokalna uprava i zdravstvo

Od ciljanih 100 bodova koje mogu dobiti web stranice koje zadovoljavaju najosnovnije zakonske zahtjeve za zaštitu osobnih podataka i prava posjetitelja, prosjek hrvatskih web stranica je ne baš zavidnih 44.

Na začelju su stranice kritične prometne infrastrukture sa svega 29 bodova, lokalne uprave s 31 i zdravstva s 36 bodova Očekivani predvodnici su banke sa 71 bodom, a neočekivano drugo i treće mjesto drže energetika sa 69 i auto industrija sa 64 boda.

Besplatno za građane, medije i javna tijela

Građani mogu u bilo kojem trenutku, sa svojih računala ili mobitela na ovoj poveznici provjeriti razinu zaštite osobnih podataka za analizirane stranice.

Vlasnici stranica mogu zatražiti popis nedostataka koje je potrebno popraviti ili detaljnu analizu, kao i usporedbu svojih rezultata s drugim web stranicama unutar iste industrije. Organizacije čije web stranice su postigle maksimalan rezultat od 100 bodova, potiču se na objavljivanje poveznice na rezultate testiranja kako bi ukazale na svoju etičnost i odgovornost u obradi podataka posjetitelja.

image
prosjecan broj
foto

Na zahtjev, detaljne statističke analize dostupne su i medijima i javnim tijelima u čijoj su djelatnosti zaštita osobnih podataka i sigurnosti digitalnog društva.

Iza Privacy friendly projekta su stručnjaci Ostendo Consultinga poznati po brojnim inicijativama podizanja sigurnosti digitalnog društva. Među brojnim stručnim i javnim projektima posebno se ističu uspostava OCPP certifikacijskog sustava stručnjaka za zaštitu osobnih podataka, iniciranje udruge za zaštitu osobnih podataka UZOP i programa podizanja svijesti i stručne edukacije ZOP 2019 koji je obuhvatio preko 100 stručnjaka i 500 djece iz hrvatskih osnovnih škola. Za svoj rad, direktorica Ostendo Consultinga Biljana Cerin, uvrštena je na listu 50 najutjecajnijih žena Europe u kibernetičkoj sigurnosti.

27. siječanj 2023 21:24