Hrvatska
StoryEditor

Strahu nije mjesto u biznisu - Nekad ćete uspjeti, nekad ne, no bitno se odvažiti i krenuti

15. Studeni 2021.
Kristina Ercegović

Martina Drezga, suvlasnica tvrtke koja zastupa Husqvarnine proizvode u Hrvatskoj, otkrila je na Trećoj međunarodnoj konferenciji o novcu portala Žene i novac kako joj je u vođenju biznisa najviše pomogla strategija dobrog planiranja, ali i stav da strahu nije mjesto u biznisu. Nekad ćete uspjeti, nekad ne, no bitno je da se odvažite i krenete, naglasila je Martina na konferenciji održanoj u subotu u Hotelu Academia u Zagrebu.

Konferenciju je otvorila osnivačica portala, serijska poduzetnica Kristina Ercegović s panelom o javnom nastupu. PR stručnjakinja Una Bejtović i medijska trenerica Ivana Alfier zaključile su kako se dio straha od nastupanja može riješiti poznavanjem činjenice kako nismo toliko važni mi sami, već poruka koju želimo prenijeti.

image

Kristina Ercegović, Una Bejtović i Ivana Alfier

Među predavačicama koje su govorile o osobnim financijama i savjetovale u što investirati, kako financirati svoj biznis iz više izvora te što sve osigurati, ove su se godine pridružili i muški kolege. Tako je investitor Goran Stijak približio temu profitiranja u svijetu kriptovaluta kroz postupke rudarenja, refferal programa, tradinga i slično.

Koliko god ulagali ili štedjeli novac, ključno je poznavati financijske izvještaje vlastite firme te razlikovati prihode, rashode i dobit. Zašto je još važno znati čitati financijske izvještaje i zašto je ključno imati dobrog računovođu za svoj (mali) biznis, objasnili su Hrvoje Serdarušić, financijski konzultant, Slađana Mikašinović, direktorica računovodstva Rauss te Tiana Prstec, direktorica online računovodstva Profida.

Budući da se kroz konferenciju provlačila poanta nužnosti ulaganja svog novca i načini na koji se može prihodovati, Ana-Marija Špicnagel Ćurko iz IPS konzaltinga govorila je o trenutnim aktualnim natječajima za OPG-ove jer broj poljoprivrednih gospodarstava sve više raste budući da su se mnogi odlučili upravo na ovaj oblik dodatnog profita.

Žene imaju manje mirovine od muškaraca, a žive sedam do deset godina duže, naglasila je Marina Lehki, nezavisna financijska savjetnica. Kako ne bismo jednog dana ovisili o drugoj osobi poučila je kojim se sve putem može povećati iznos mirovine – dobrovoljnom mirovinskom štednjom, ulaganjem u nekretnine, životnim osiguranjem, investicijskim fondovima.

Konkretnije kako uložiti u nekretnine ispričala je dr. Blaženka Mičević, direktorica firme Agrodet za geodetske usluge te pojasnila važnost zemljišta i dozvola ukoliko se odlučimo investirati na ovaj način.

Webshop, content marketing i SEO su izvrsni alati za dodatni način online profita ukoliko imate svoj biznis. Kako profitirati ovim putem, kroz diskusiju su objasnili Barbara Slade Jagodić, stručnjakinja za content marketing i SEO te Darijan Kosić, izvršni potpredsjenik Udruge eCommerce Hrvatska.

Temu o ulaganju konkretno je obrazložila menadžerica u Intercapitalu te voditeljica projekta Genius Maja Menićanin. Riječ je o prvoj hrvatskoj aplikaciji putem koje svatko može jednostavno ulagati u tržište kapitala. Proces registracije je brz, a potrebno je samo skinuti Genius aplikaciju.

Kroz kratka dva Q&A, nezavisna zastupnica u osiguranju Marija Đeldum, ispričala je što se sve može osigurati, dok je odvjetnica Anja Juršetić pojasnila pravni dio financija – da bi svaka žena trebala naplatiti alimentaciju te je približila i način za njezin izračun.

Ako se niste pronašli u nekim od ovih oblika ulaganja, a potrebni su vam veći prihodi za osnivanje firme ili financiranje pojedinih biznis ideja, svakako ih možete financirati iz više izvora kao što su udruge poslovnih anđela, peer-to-peer financiranje, investicije iz pojedinih hrvatskih fondova. Sve to su približili Maja Jelisić Cooper, poslovna anđelica, Crane, Renata Brkić iz Feelsgood Capitala, Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala te Sašo Breitenberger iz P2P Finance.

image

Blaženka Mičević, Sašo Breitenberger, Maja Jelisić Cooper, Renata Brkić, Stevica Kuharski

Kada smo prošli sve aspekte zarade, zadržavanja te uvećanja našeg novca, dotakli smo se teme podsvjesnih obrazaca i njihovih utjecaja na naš odnos s novcem. Raširite potencijal – 95 posto čine blokade, a pet posto naša svijest, naglasio je energetski terapeut Miloš Savović i gost iznenađenja.

19. travanj 2024 15:54