Hrvatska
StoryEditor

U svibnju će cijene goriva i rasti i padati, a od lipnja će početi rasti

30. Travanj 2020.

Kretanje cijena goriva u svibnju bit će turbulentno, čas će rasti, čas padati, no od lipnja pa nadalje one će polako rasti, kazao je za Lider poduzetnik iz naftne industrije koji nije želio da mu spominjemo ime.

Prema njegovu mišljenju, već u lipnju će cijena nafte polako početi rasti s obzirom na dogovor OPEC-a i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte za 600 tisuća barela dnevno, dok će ona u jesen već biti manja za 3,5 milijuna barela dnevno. Inače, napomenuo je, pad cijena nafte nije rezultat samo utjecaja pandemije na svjetsko gospodarstvo, nego i donedavna nemogućnost dogovora između OPEC-a i Rusije o smanjenju proizvodnje, na što Rusija nije pristajala, pa je nakon toga Saudijska Arabija odlučila znatno smanjiti proizvodnju nastojeći prisiliti prije svega Rusiju na popuštanje.

Prema mišljenju ovog stručnjaka, dobro je da su se ipak uspjeli dogovoriti jer je naftna industrija na koljenima i padom cijene ispod 20 dolara po barelu postalo bi za nju neizdrživo.

Zaliha za hrvatske potrošače ima dovoljno, kaže i procjenjuje da je naftnoj industriji u Hrvatskoj prihod pao za 50 posto, a na graničnim područjima i za 70 posto otkako su uvedene mjere protiv pandemije, ali da je zadnjih nekoliko dana prihod ipak počeo rasti kao rezultat labavljena tih mjera.

Kaže da se to osjeti, ljudi su se već počeli više kretati po županijama, a očekuje i rast prihoda kada se ukinu mjere zabrane kretanja po cijeloj zemlji. Usprkos tome, smatra da će naftne tvrtke ove godine poslovati na nuli, ili s nekom mršavom dobiti, što će biti čak i zadovoljavajuće poslovanje s obzirom na situaciju koja nas je zadesila. Mjere vlade pozdravlja, pogotovo kad je riječ o plaćanju PDV-a nakon naplaćene fakture, no smatra da je vlada pogriješila što na isti način nije omogućila i plaćanje trošarine. Riječ je o stotinama milijuna kuna koje mjesečno plaćaju naftne kompanije kao trošarinu i PDV, od čega na trošarinu otpada otprilike 2/3 tog iznosa, što dovoljno govori, naglašava, koliko je u ovim uvjetima tvrtkama opterećenje izvršavati tu obavezu prema državi.

25. travanj 2024 23:33