Hrvatska
StoryEditor

Vlada napravila prvi korak za uvođenje viza za digitalne nomade. Plenković: Riječ je o važnom zakonu!

05. Studeni 2020.
Andrej Plenković: Riječ je o važnom zakonufoto Ratko Mavar

Napravljeni su prvi konkretni regulatorni koraci za ozakonjivanje boravka i rada digitalnih nomada u Hrvatskoj. Naime, u četvrtak je na sjednici Vlade usvojen konačni prijedlog Zakona o strancima koji će biti upućen Hrvatskom saboru.

- Mislim da je riječ o važnom Zakonu. Tu smo među prvim zemljama koje idu u zakonsko reguliranje pitanja digitalnih nomada i to će biti popraćeno odgovarajućim izmjenama zakona u poreznoj domeni kao i u domeni zdravstvenog osiguranja – najavio je daljnje zakonodavne korake premijer Andrej Plenković.

Ideju o pokretanju viza za digitalne nomade prvi je u Hrvatskoj predstavio nizozemski poduzetnik koji već duže od desetljeća gradi nove poslovne prilike u Hrvatskoj Jan de Jong. Jutros je gostujući na Hrvatskoj radioteleviziji de Jong kazao kako bi hrvatska trebala promijeniti slogan u 'Croatia full of life&business opportunities', odnosno 'Hrvatska puna života i poslovnih prilika'.

Prema njegovim ranijim izjavama doznaje se da je plan zakonodavni dio za uvođenje viza za digitalne nomade dovršiti do kraja godine, a vize bi trebale biti dostupna u prvom tromjesečju 2021.

Tko su digitalni nomadi

U prijedlogu Zakona o strancima digitalni nomad je definiran kao državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Uz zakonsku regulaciju statusa digitalnih nomada, prijedlog Zakona o strancima donosi još neke izmjene.

- Najvažnija novina je propisivanje novog modela zapošljavanja stranaca po kojoj poslodavac za pronalazak radne snage na domaćem tržištu prvo mora tražiti provedbu testa tržišta rada od Zavoda za zapošljavanje. Ako nema nezaposlenih u Hrvatskoj, onda se upućuje zahtjev MUP-u koji traži mišljenje od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Iznimke od tog testa su za deficitarna zanimanja koja se obično koriste u vrijeme sezone – kazao je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

14. travanj 2024 15:58