Svijet
StoryEditor

Infografika: Najveće svjetske farmaceutske tvrtke u prošloj godini ostvarile 851 milijardu dolara prihoda

22. Rujan 2021.
Big Pharma

Kao budali šamar, poznata je izreka koja opisuje nešto što se dogodi a ide nam u prilog, pa bi tu izreku mogli iskoristiti i kada pričamo o farmaceutskim kompanijama i pandemiji COVID-19, jer upravo je farmaceutskim tvrtkama pandemija došla kao budali šamar.

I to je vrlo lako dokazivo. Prošle 2020. godine 50 najvećih svjetskih farmaceutskih tvrtki zajedno su ostvarile ogromnih 851 milijardu dolara prihoda.

Na ovoj infografici Visualcapitalista koja koristi podatke stranci Companiesmarketcap možemo vidjeti najveće farma tvrtke u svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji. Treba napomenuti da ovaj popis uključuje i zdravstvene tvrtke koje blisko surađuju s farmaceutskim tvrtkama, uključujući biotehnološke tvrtke, trgovce na malo farmaceutskim proizvodima, kliničke laboratorije itd.

Farmaceutski lideri

Za početak, evo pet najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu u ovom trenutku po tržišnoj kapitalizaciji:

Johnson & Johnson

Tržišna vrijednost ovog farmaceutskog diva vrijedna je 428,7 milijardi dolara. Tvrtka je razvila treće cjepivo odobreno za uporabu u SAD -u i imenovani su na listu najutjecajnijih tvrtki TIME100 2021.

Roche

Švicarski farmaceutski div prednjači u onkologiji, imunologiji, zaraznim bolestima, oftalmologiji i neuroznanosti. U 2019. godini prodaja Rocheovih farmaceutskih proizvoda porasla je za 16 posto na 53 milijarde dolara.

Pfizer

Unatoč tome što je vodeći proizvođač cjepiva protiv COVID-19, Pfizer je na ljestvici skliznuo na treće mjesto. Tvrtka je nedavno dobila zamah, posebno u prošlom tromjesečju, s prihodom od drugog kvartala 2020. od 19,0 milijardi dolara, što odražava 86 posto operativnog rasta iz 2020. godine.

Eli Lilly

Eli Lilly napravila je značajan korak ka etabliranju kao lider u farmaceutskoj industriji. S vrijednošću tržišne kapitalizacije od 125 milijardi dolara u 2019. godini, Eli Lilly skočila je na trenutnu vrijednost od 214,9 milijardi dolara, što predstavlja rast od 72 posto.

Novartis

Druga najveća farmaceutska tvrtka iz Švicarske, Novartis, lice je farmaceutske industrije više od 25 godina. Primarni proizvođač najprepoznatljivijih lijekova na tržištu ostvario je prihod veći od 48 milijardi dolara u 2020., što je povećanje od 3 posto u odnosu na 2019.

Najveći svjetski izvoznici i uvoznici farmaceutskih proizvoda

Prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), ove su zemlje izvezle najveći broj lijekova u 2019. godini.

image

pharma izvoznici

foto

A ovo su zemlje koje su uvezle najviše farmaceutskih proizvoda.

image

pharma uvoznici

foto

Budućnost farmaceutskih tvrtki

Ako nas je odgovor na pandemiju COVID-19 nečemu naučio, to je da farmaceutska industrija igra ključnu ulogu u današnjem svijetu koju neće olako napustiti pogotovo uz predviđanja koja najavljuju ogromne zarade i idućih godina. 

image

Biggest Pharma Companies

foto

18. travanj 2024 23:07