Svijet
StoryEditor

Infografika: Tko su prvaci ulaganja u energetsku tranziciju

09. Veljača 2022.

Pariškim sporazumom 130 zemlja se obavezalo da će do 2050. godine postati klimatski neutralno, no jesu li ti ciljevi zaista i ostvarivi?

Prema podacima istraživanja koje je provela Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC) za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine bit će potrebno izdvojiti oko 125 bilijuna dolara kako bi se približili tom magičnom cilju zvanom nula emisija. Ta razina ulaganja naravno nije postignuta ali se iz godine u godinu povećava. U 2021. godini svijet je potrošio 755 milijardi dolara na primjenu energetskih tehnologija s niskim udjelom ugljika, što je 27 posto više u odnosu na godinu prije.

Ova grafika ističe 10 najboljih zemalja po ulaganjima u energiju s niskim udjelom ugljika 2021. koristeći podatke BloombergNEF-a.

---

image

Ulaganje u tehnologije - zemlje

foto Visualcapitalist

---

Prvih 10 zemalja zajedno je uložilo 561 milijardu dolara u energetsku tranziciju, što je gotovo tri četvrtine ukupnog svjetskog ulaganja. Na listi prednjači Kina koja je poveća svoja ukupna ulaganja u energetsku tranziciju za 60 posto u odnosu na razinu iz 2020., dodatno učvrstivši svoju poziciju globalnog lidera. Veliki dio ulaganja u Kini dolazi na elektrificirani promet, a također, kapaciteti od energije vjetra i sunca su povećani za 19 posto u 2021. godini.

Na drugom mjestu nalazi se SAD koji je prošle godine uložio 144 milijarde dolara u čistu energiju što je za 17 posto više u odnosu na 2020. godinu. Na top deset listi našlo se i nekoliko europskih zemalja, a Njemačka, UK i Francuska zaokružuju prvu petorku. Što se tiče europskih ulaganja u čistu energiju, europske su zemlje ukupno uložile 219 milijardi dolara u energetsku tranziciju 2021. godine.

Koje tehnologije privlače ulaganja?

Iako prvih 10 zemalja daje pregled gdje se ulažu, također je zanimljivo vidjeti koji sektori bilježe najveći priljev kapitala.

Evo raščlambe ulaganja u energetsku tranziciju po sektorima u 2021.:

---

image

Ulaganje u tehnologije

foto Visualcapitalist

---

Obnovljivi izvori energije činili su gotovo 50 posto ukupnih ulaganja u 2021. no, sve više električnih automobila tj. elektrificirani promet potaknuo je veći dio rasta u nekoliko zemalja.

Nuklearna energija je također prikupila oko 32 milijarde dolara ulaganja, budući da raste uvjerenje da može isporučiti pouzdanu električnu energiju bez ugljika, pa je i Europska komisija nedavno nuklearnu energiju proglasila zelenom. No, najveći ukupni porast u postotku zabilježen je u održivim materijalima, uključujući recikliranje i bioplastiku, zbog čega je investicijska aktivnost više nego udvostručena u 2021. 

---

image

Energetska tranzicija

foto Visualcapitalist

---

25. travanj 2024 02:59