Svijet
StoryEditor

Zbog Trudeaua ugrožene i kriptomjenjačnice, direktor Krakena upozorava korisnike da premjeste svoj kripto

21. Veljača 2022.
Justin Trudeau 6.
Izvršni direktor kripto mjenjačnice Kraken Jesse Powell oštro je kritizirao odluku kanadske vlade o zapljeni sredstava s bankovnih računa svojih građana bez pravičnog postupka. Otkrio je da će i Kraken biti prisiljen udovoljiti zahtjevima za zapljenu imovine i upozorio korisnike da svoje kriptovalute i gotovinu premjeste s centraliziranih mjenjačnica ako su zabrinuti

Izvršni direktor Krakena kritizirao je nedavne hitne naloge vlade Justina Trudeaua koji omogućuju vlastima da zaplijene sredstva kanadskih građana na bankovnim računima bez sudskih naloga. Pozivajući se na Zakon o izvanrednim situacijama, kanadska vlada namjerava prekinuti financiranje prosvjednika Konvoja slobode, koji su blokirali nekoliko ključnih tranzitnih ruta u prosvjedu zbog aktualnih zakona zemlje vezanih za covid-19.

- Pravični postupak je za plebejce (klasa građana s manjim pravima) - naveo je Powell, misleći na to kako je kanadska vlada spremna zaobići pravni proces i omogućiti zapljenu sredstava bez sudskog naloga. Potpredsjednica vlade Chrystia Freeland otkrila je u izjavi za medije da je kanadska vlada počela zamrzavati bankovne račune, i otkazivati pružanje financijskih usluga pojedinaca povezanih s prosvjedima Konvoja slobode.   

Powell je upozorio da će Kraken i druge centralizirane kripto mjenjačnice biti prisiljene pridržavati se provedbe zakona od nadležnih tijela ako se od njih zatraži zamrzavanje depozita s određenih kripto adresa. Kao odgovor na jednog korisnika na Twitteru koji je pitao hoće li Kraken biti doveden u položaj u kojem se zahtjeva da zamrzne imovinu bez sudskog pristanka i hoće li  u tom slučaju surađivati s policijom, Powell je odgovorio: 

- 100 posto će se to dogoditi i 100 posto da, bit ćemo prisiljeni pridržavati se. Ako ste zabrinuti zbog toga, ne zadržavajte sredstva kod centraliziranog/reguliranog skrbnika. Ne možemo vas zaštititi. Izvadite svoje kriptovalute/gotovinu i trgujte samo p2p (peer-to-peer).

Ranije su kanadske vlasti izdale su naredbu kojom su na crnu listu stavile 34 kripto novčanika povezana s Konvojem slobode. Dotični novčanici sadrže kriptovalute vrijedne oko 1,4 milijuna dolara. Prema izjavama Kraljevske kanadske konjičke policije, sva sredstva poslana novčanicima kripto mjenjačnica koje regulira FINTRAC bit će odmah zamrznuta. 

Powell je posljednja istaknuta osoba u kripto prostoru koja se izjasnila protiv odluke kanadske vlade da zaplijeni sredstva od svojih građana. U utorak je izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong također izrazio svoju zabrinutost zbog nedavnih događaja u Kanadi, istodobno ističući važnost držanja kriptovaluta u self-custody novčaniku. 

Drugi, poput bitcoin analitičara Plana B, nagađaju da bi situacija u Kanadi mogla dovesti do još jednog 'ciparskog trenutka' za bitcoin. Godine 2013. cijena najveće kriptovalute porasla je kada je financijska kriza na Cipru dovela do straha od propasti banaka.

Iako se propadanje kanadskih banaka trenutačno čini malo vjerojatnim, nedavne zapljene bankovnih računa od strane kanadske vlade istaknule su važnost decentraliziranih monetarnih sustava, kako  onima u kripto prostoru i promatračima iz šire javnosti. Dok kanadske vlasti mogu blokirati kripto prijenose na centralizirane mjenjačnice, peer-to-peer transakcije bitcoina i ethereuma ostaju necenzurirane.

23. travanj 2024 13:57