Preporučeno
StoryEditor

Poduzetnicima je lakše poslovati u vrijeme tehničke vlade

22. Srpanj 2016.

Prije godišnjih odmora intenziviraju se sastanci s klijentima, partnerima i drugim poduzetnicima koji na neki način obilježavaju završetak prvoga dijela poslovne godine. Iako se ove godine većina razgovora na tim sastancima uglavnom veže uza skorašnje parlamentarne izbore, nezaobilazna je tema rast hrvatskoga gospodarstva posljednjih mjeseci. Stoga se postavlja pitanje je li poduzetnicima lakše poslovati u vrijeme kad nema Vlade i Sabora. Mnoge tvrtke i poduzetnici koji su se prijavili za fondove EU, a u fazi su planiranja ili započinjanja investicijskih projekata, nakon raspuštanja Sabora bili su iznimno zabrinuti hoće li tehnička vlada nastaviti programe EU prema prijašnjim najavama. Međutim, posljednjih nekoliko tjedana upućuje na to da ne samo da su mnogi programi EU nastavljeni prema planu nego iznenađuje informacija da su relevantna ministarstva ubrzala postupke vezane uz fondove EU. Ministri su čak najavili svojim dužnosnicima i službenicima ministarstava da moraju intenzivirati rad na tekućim programima EU i objaviti natječaje za najavljene programe tijekom ljeta te da svoje godišnje odmore prilagode tomu.

Predizborna motivacija Naravno da će neki zaključiti da je to logično jer su u rujnu parlamentarni izbori pa ministri žele skupiti što više pozitivnih političkih bodova u ovome predizbornom razdoblju, i to je vjerojatno važna motivacija za ubrzavanje objave novih natječaja. Međutim, iz perspektive poduzetnika i općenito gospodarstva to je odlična vijest. Poduzetnici će tako moći na vrijeme i u skladu s planom započeti investicijske projekte i tako potaknuti daljnji rast poslovanja, a gospodarstvo će dobiti dodatni poticaj u rastu bruto nacionalnog dohotka i dodane vrijednosti hrvatskoga gospodarstva. Iako možemo očekivati da će zbog ograničenih kapaciteta ministarstava i agencija u ovom razdoblju postojati mogućnost pogreške, ova situacija svakako je bolja nego da se ostvario crni scenarij prema kojemu bi svi programi i natječaji EU bili zaustavljeni do dolaska nove vlade, tj. do kraja godine. Takav scenarij podrazumijevao bi potencijalni gubitak sredstava iz fondova EU od milijardu eura i imao bi dalekosežne negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo. To razdoblje do nove vlade nosi i druge koristi. Naime, budući da tehnička vlada koja upravlja državom do trenutka odabira nove nema ovlasti donositi važnije  nove mjere ili propise, ta situacija poduzetnicima zapravo stvara povoljnije okružje za poslovanje. To znači da je ključni problem u poslovanju hrvatskih tvrtki – nepredvidljivost regulatornog, poreznog i pravnog sustava – doveden na minimum tijekom djelovanja tehničke vlade.

Zamah za otplatu dugova Takvo stajalište sve se više može čuti u razgovorima s poduzetnicima iz raznih sektora i područja, a posebno onih iz malih i srednjih tvrtki, koje su najizloženije nepredvidljivosti sustava i stalnim novim zahtjevima državnih tijela. Naravno, vjerojatno bi bilo mnogo bolje kad bi se reforme mogle kontinuirano nastaviti bez obzira na parlamentarne izbore, ali znajući da u posljednjih šest mjeseci nije počela nijedna od najavljenih gospodarskih reformi, sadašnje stanje motivira na povećavanje poslovne aktivnosti hrvatskih tvrtki i poduzetnika, što pozitivno utječe i na gospodarske pokazatelje. Te informacije i dojmovi hrvatskih poduzetnika vode zaključku da je u Hrvatskoj bolje i lakše poslovati uz tehničku vladu i bez Sabora. Čini se da tvrtke i poduzetnici mogu postizati bolje rezultate kad je osiguran kontinuitet u operativnoj provedbi Vladinih mjera te kad je poslovno okružje donekle predvidljivo. Možda iz toga možemo zaključiti da je hrvatsko gospodarstvo došlo u fazu kad sve manje ovisi o političkim zbivanjima, ali to će pokazati vrijeme poslije izbora. U svakom slučaju, kad bismo sadašnjem rastu gospodarstva mogli pridodati učinke provedbe gospodarskih reformi, koje sve političke stranke najavljuju ovih dana, i bili sigurni da će sljedeća vlada te reforme pokrenuti odmah na početku mandata, onda bi Hrvatska stvorila dobre temelje za daljnji rast gospodarstva i društva u cjelini. Uz odličnu turističku sezonu i ostvarivanje novih rekorda u prihodima od turizma mogli bismo biti mnogo manje zabrinuti zbog sljedeće godine, u kojoj nam na naplatu dolazi mnogo kamata i glavnica državnih zajmova.

25. travanj 2024 00:12