Kanibali i filantropi
StoryEditor

I HT voli biti na odmoru

31. Svibanj 2010.

Nemam nekih posebnih sklonosti prema psihologiji, no rješavanje pat pozicija me stvarno zanima. Nažalost, ne doslovno, jer nisam osobito uspješna u takvim pothvatima, nego fenomenološki. Aktualne pat pozicije koje pratim, u kojima nijedna strana, naizgled i javno, ne misli odstupiti ni milimetra, su bitka suprotstavljenih dioničarskih struja za Podravku, a druga, možda čak i važnija, odnosno dalekosežnija je ona oko gradnje optičke telekomunikacijske infrastrukture. Doduše, stvar bi bila puno zanimljivija, s psihološke strane, da ne živimo u Hrvatskoj. Ovako se nije teško kladiti kako će situacije rasplesti. Nepovoljno za većinu, ako je netko sumnjao.

Peripetija s optičkom infrastrukturom, za razliku od one s Podravke, čak nije ni jednostavna. Ako je sagledamo u trenutačnom kontekstu nije jasno zašto, zaboga, državni birokrati okupljeni u Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) zaustavljaju investiciju od nekoliko milijardi kuna u vrijeme kada investitora nema ni za lijek. Osim toga, ta investicija ne bi dovela samo do bržeg i lagodnijeg korištenja interneta nego pogurala cjelokupno gospodarstvo. HT, naravno, koristi svoju dominantnu poziciju i traži da mu se da ‘holiday period‘ za izgradnju i stavljanje u funkciju nove mrežu jer ne želi ulagati milijarde kuna i ‘subvencionirati‘ konkurenciju koja nije sposobna sama investirati u optiku. Na prvu, zvuči razumno. Uostalom, HT drži do svog dioničara i njegove dobrobiti. Konkurencija će nestati? Pa, nije HT kriv što oni nemaju novca.

Međutim, gledano u širem kontekstu, stvar postaje nešto kompliciranija. HT je zapravo čitavo vrijeme na nekoj vrsti ‘holidaya‘ ako uzmemo u obzir koliko se liberalizacija tržišta sporo provodi i koliko je kroz to vrijeme profitirao. To da je postojeću bakrenu infrastrukturu, koju su svojevremeno financirali svi građani, dobio besplatno, ne treba ni spominjati. Uzalud alternativci kukaju na koliko je ‘holidaya‘ dosad bio HT. Ne očekujemo valjda da bi DT zato trebao postati filantrop, to nije ni u Njemačkoj. No, da je na odmoru dobro znamo svi i zauvijek bi na njemu ostali. Tako i HT.Najveća opasnost koja je pomalja iza ove pat pozicije je povratak u mnopol. Ako HT uistinu dobije grace period u kojem će doći do svake kuće s daleko naprednijom mrežom od konkurencije i neometano pružati usluge, sam kao u dobrim starim vremenima, nema sumnje da će ionako slabašna konkurencija propasti. Teoretski, za krajnje korisnike ta situacija dugoročno ne donosi ništa dobro usprkos optičkim brzinama i novim uslugama. Ne zato što je HT zao, nego zato što je to logika monopola.

S druge strane, što je rješenje? Zabraniti investicije i ostati na istoj razini tehnološkog razvoja unedogled? Ja, primjerice, želim imati optički priključak. HT mi ga želi dati. Pardon, prodati. No, regulator se baš sada sjetio revno regulirati. Zasad zvuče kao ustrajni borci za ‘pravednu‘ tržišnu utakmicu, čak im ni HT-ov utjecaj ne može ništa, no tko u to ozbiljno vjeruje? Alternativnim operaotirma ovo je uistinu pitanje ‘biti ili ne biti‘ i može se očekivati da će se boriti do zadnje kapi krvi, no čini mi se da su karte odavno podijeljene i sada samo treba odraditi predstavu za javnost u kojoj će HAKOM pokušati spasiti svoj obraz žestokim protivljenjem, a na kraju će, kao i obično, pobijediti jači.

Uostalom, da su državni službenici i političari, htjeli nešto drugačiji omjer snaga na telekom tržištu mogli su bezbroj puta dosad povući druge poteze u liberalizaciji tržišta. No, nisu, ali baš bi sada birokrati trebali riješiti najkompliciraniji slučaj koji ih je zadesio. Zasad su se, umjesto da ‘natjeraju‘ HT da izgradi infrastrukturu i daje potom dijeli (prodaje) na način da i on i konkurencija u tome vide neki poslovni interes, da u priču aktivnije uključe i državu... dosjetili jedino da zaustave, za hrvatske pojmove, nezamislivo veliku investiciju. Nesretnim birokratima HT nimalo ne pomaže sa svojim stavom: baš me briga, zašto bi išta dijelio i razmišljao po kojoj cijeni iznajmiti novu mrežu kada imam jokera u rukavu. Milijarde kuna.

Baš me zanima hoću li se iznenaditi kako će HAKOM riješiti ovu pat poziciju, iako mi se čini da taj moj interes u konkretnoj situaciji i nema nekog smisla. Da se kladim ne bi previše dvojila. Uostalom, regulator se već navikao na popuštanja.

28. svibanj 2023 14:42