Studentski Lider klub
StoryEditor

Pobjednički projekt Algebra Play Labs Bootcampa Marka Škore spojio virtualnu stvarnost i agronomiju

27. Travanj 2022.
Dobitnik nagrade Marko Škoro i stručni žiri projekta

Virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, programiranje, napredne tehnologije i poduzetništvo imaju zajednički nazivnik – finale Algebra Play Labs Bootcampa koje se održalo na novootvorenom Algebrinom zagrebačkom kampusu.

Trinaest najboljih srednjoškolaca proteklih se nekoliko mjeseci pripremalo za veliko finale u kojemu su prezentirali svoje ideje pred stručnim žirijem u kojemu su bili Anita Cvetić Oreščanin (Poslovna inteligencija), Jerko Škorić (Delta Reality), Predrag Šuka (voditelj studija multimedije, Visoko učilište Algebra), Marijana Šarolić Robić (CroStartup udruga) i Leo Mršić (prodekan za znanost, Visoko učilište Algebra).

Cilj Play Labsa bio je da učenici pod vodstvom stručnjaka upoznaju najnovije STEM metode podučavanja te da tijekom trodnevnih bootcampova steknu znanja o tzv. 'razigranim tehnologijama' i njihovim mogućnostima primjene za uspješne poslovne projekte.

U konkurenciji su se našli Gabriel Pravdić (projekt Height Madness), Heidi Nahod (Master of Hospital), Marko Škoro (Easy Seed), Dona Nahod (Dimoto), Dran Klanac (Visual AR) te Elena Barišić (SHOPSLET) iz Zagreba; David Host (Easy Sleeper) i Patrik Rudan (Cardiology Now) iz Rijeke; Fran Rumbak (Concerto), Marin Perkov (ShortDrive), Ante Perić (projekt T-800) i Valerija Fabing (URBY) iz Osijeka te Iva Šimić (Motorcycle review) iz Splita.

Najboljim projektom proglašen je Easy Seed Marka Škore, učenika prvog razreda Opće gimnazije u Zaprešiću, čija je ideja bila da se pomoću korištenja virtualne stvarnosti snimi vrt te da na temelju podataka dobivenih umjetnom inteligencijom program predlaže najbolje uvjete za sadnju određenih kultura voća i povrća. U ideji program bi u izračune uzimao varijable poput izlaska, zalaska i visine Sunca, dostupnosti ili odsutnosti sjene, pozicioniranja biljaka i drugih sličnih značajki.

– Pobjednik Marko Škoro i njegov Easy Seed projekt posebno se dojmio svih nas koji smo bili u žiriju, posebno svojom sigurnošću, širokim sagledavanjem problema i primjenjivošću u praksi – izjavila je Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave kompanije Poslovna Inteligencija.

Škoro je izjavio da je 'ideja zapravo potekla iz razgovora i druženja s prijateljima te iz želje da vidi kako bi se visoka tehnologija mogla primijeniti u agronomiji'.

– Poslije ovog natjecanja namjeravam se ozbiljnije posvetiti i programiranju i razvoju svoje ideje. Natjecanje mi je bilo jako zanimljivo, upoznao sam nove prijatelje sličnih interesa – istaknuo je Marko.

– Naš je cilj s Play Labs Bootcampovima bio omogućiti polaznicima da osjete potencijal novih tehnologija u interakciji sa svojim vršnjacima i mentorima – naglasio je Leo Mršić, prodekan za znanost Visokog učilišta Algebra i član Play Labs žirija.

Algebrini Play Labs Bootcampovi organizirani su pomoću sredstava iz programa Veleposlanstva SAD u Zagrebu. Projekt je krenuo u siječnju 2022. i Play Labs Bootcampovi do sad su održani u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu.

16. travanj 2024 13:58