Studentski Lider klub
StoryEditor

Zašto je studentima važna normizacija?

23. Listopad 2023.

Norme izrazito utječu na društvo i pridonose sigurnosti svakodnevnog života, a znanje o normama i normizaciji donosi mnogobrojne koristi za tržište rada. Mladi također mogu unijeti svježinu i odvažnost u radu te u normizaciju donijeti nova, digitalna znanja i vještine. Hrvatski zavod za norme (HZN) je zanimalo koliko su studenti informirani o normama i znaju li što su norme te što misle o utjecaju znanja o normama i normizaciji na razvoj karijere. Stoga je Odsjek za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za norme zajedno s Danijelom Ašperger, profesoricom na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu na Zavodu za analitičku kemiju proveo anketu o ovoj temi.

‒ Znanje o normama pruža dodatnu vrijednost za razvoj karijere ‒ zaključili su studenti u provedenoj anketi.

Studenti smatraju da sa znanjem o normama mogu dobiti priliku da se zaposle u tvrtkama koje se bave proizvodnjom te da normizacija može igrati ulogu u budućnosti u rješavanju velikih izazova, kao što su digitalna tranzicija i klimatske promjene, navodi se u priopćenju HZN-a. U pisanju diplomskih radova nisu do sada imali mentora iz područja normizacije. Zaključuju da bi u normizaciji trebalo biti više mladih.

Posjetivši HZN, studenti su mogli saznati što se trenutačno događa u svijetu norma, koliki je utjecaj i važnost europskoga normizacijskog sustava na sektor u kojem će raditi. Dobili su stručna objašnjenja o normizaciji u području osnovnih norma, djelatnostima HZN-a, normama, radu tehničkih odbora, njihovim zadacima i poslovima i procesu izrade norme. U normoteci mogu saznati koje su norme najpoznatije, o njihovoj primjeni, autorskim pravima i uslugama koje su na raspolaganju korisnicima. Pri svakom posjetu normoteci studentima se omogućava uvid u zbirke hrvatskih, međunarodnih ili drugih nacionalnih i granskih norma.

Važno je uključiti studente u proces normizacije

Upoznavanje studenata s normama i normizacijom pomaže studentima u pripremi za tržište rada te daje dodatnu vrijednost diplomi magistra ili magistrice, objasnila je Ašperger za HZN e-glasilo na temu Studenti, normizacija i nove vještine te naglasila: ‒ Vještine koje su povezane s poznavanjem norma omogućavaju nam sljedivo i kontinuirano praćenje noviteta u svim područjima djelovanja, prije svega bolju komunikaciju, sustavni razvoj gospodarstva, sigurnost, zdravlje i zaštitu života, potrošača općenito, zaštitu interesa zajednice, uklanjanje barijera, osobito na tržištu te način razmišljanja usklađen sa sustavom kvalitete, što podrazumijeva visoku etičnost u radu. ‒

Dodala je da je poznavanje norma važno za studente u njihovu budućem poslovnom razvoju jer sve institucije, tvrtke nužno rade i s normama, a na ovaj način studenti kroz kolegije i završne radove postanu svjesni važnosti normi i familijariziraju se s njima, tako da im postanu nešto normalno nakon završetka studija. Smatra da je iznimno važno uključiti studente u proces  normizacije:

‒  Studenti se koriste već dobavljenim normama i uče o njima. Zato i dolazimo k vama kako bi shvatili vašu ulogu i vidjeli potencijalno svoju ulogu u budućnosti u cijelom tom procesu. Kolegiji kao što su Upravljanje kvalitetom, Menadžment inovacija, Tehnologijski menadžment i inovacije te Poduzetništvo temeljeno na inovacijama temelji su na kojima se može razvijati i stjecati znanje o normama kroz razna usavršavanja, osobito putem cjeloživotnog učenja koje je implementirano i u našim doktorskim studijima u različitim kolegijima, što dokazuje i djelovanje naših alumnija i kolega koji se bave različitim aktivnostima u sklopu AMACIZ-a (Društvo diplomiranih inženjera i prijatelja kemijsko-tehnološkog studija) i HDKI-ja (Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa) ‒ zaključila je Ašperger.

Kako bi proširili znanje o normama, studenti stječu iskustvo pisanjem završnog rada koristeći se izvorima iz svijeta norma, tijekom stručne prakse u poduzećima ili se o normama informiraju na terenskoj nastavi posjetom Hrvatskom zavodu za norme.

17. srpanj 2024 09:35