Tehno
StoryEditor

E-cigarete mijenjaju kako organi reagiraju na upale

24. Travanj 2022.

Svakodnevna upotreba e-cigareta mijenja upalna stanja više organa, tj. može utjecati na to kako mozak, srce, pluća i debelo crijevo reagiraju na infekcije, pa i COVID-19. Takve zaključke svog istraživanja znanstvenici s Medicinske škole Kalifornijskog sveučilišta (UC) San Diego objavili su nedavno u časopisu eLife.

Zaključili su da posljedice vapinga, tj. udisanja e-cigaretom ovisi o njihovom punjenju. Pušači koji udišu okus mente iz svojih e-cigareta, navedeno je, skloniji su plućnim bakterijskim upalama nego oni koji udišu okus manga. Istraživači su testirali najpopularniji američki brend e-cigareta JUUL i njegove najpopularnije tekućine s okusom mente i manga u istraživanju koje su financirali američki Nacionalni institut za zdravlje, Američka udruga za srce, Fondacija ATS nagrade za izvrsne mlade istraživače, Program za istraživanje bolesti povezanih s duhanom i UC San Diego. To bi trebala biti i potvrda da su bili neovisni u istraživanju.

Pokus su izveli na miševima koje su tri mjeseca triput na dan izlagali aerosolima tekućina za e-cigarete. Potom su tražili znakove upale po cijelom mišjem tijelu. Najsnažnije učinke otkrili su u mozgu. Dodatne promjene uočili su regiji mozga koja je kritična za motivaciju i obradu nagrada. Istraživači su zaključili da su nalazi zabrinjavajući jer su upale u tom dijelu mozga u ljudi povezane s tjeskobom, depresijom i ovisničkim ponašanjem.

20. travanj 2024 17:21