Tehno
StoryEditor

Elon Musk gubi milijarde: Eksplodirala SpaceX-ova raketa, pale dionice Tesle

21. Travanj 2023.
Elon Musk

Iza Elona Muska burna su 24 sata. Tesla je razočarala ulagače svojim rezultatima u prvom tromjesečju, zbog čega su dionice proizvođača električnih automobila u četvrtak pale za 9,75 posto na 162,99 američkih dolara. No, važno je napomenuti da su unatoč ovom padu, Tesline dionice ove godine još uvijek porasle za više od 50 posto.

Prema izvješću CNBC-a, Tesla je izvijestila o padu neto prihoda i zarade po dionici za više od 20 posto u usporedbi s kvartalom prošle godine.

Eksperimentalna raketa Starship koju je dizajnirao SpaceX poletjela je Boca Chici u Teksasu, samo da bi oko četiri minute kasnije eksplodirala iznad Meksičkog zaljeva. Također, baš kao što je Musk obećao prije nekoliko tjedana, milijuni korisnika Twittera izgubili su svoje ‘plave kvačice‘ jer su odlučili ne plaćati osam dolara mjesečno za tu privilegiju. 

Optimističan glede budućnosti SpaceX-a 

Kada je u pitanju Muskova neto vrijednost, pad cijene dionica Tesle na nju je imao najveći utjecaj. Njegovo je bogatstvo palo za 12,6 milijardi dolara, što je za kontroverznog milijardera najveći pad ove godine, prema Bloombergovom indeksu milijardera. 

Njegov udio u Tesli, uključujući dionice i opcije, čini najveći dio njegovog bogatstva od 163,9 milijardi dolara, iako je SpaceX postao važniji kako njegova vrijednost raste. Musk je izvršni direktor obje kompanije, kao i Twittera, društvene mreže koju je kupio prošle godine.

On je i dalje druga najbogatija osoba na svijetu iza francuskog poduzetnika Bernarda Arnaulta, a svoje je bogatstvo ove godine povećao za 26,8 milijardi dolara zahvaljujući Teslinom porastu od 32 posto.

Kada su ga upitali koja je razina profitabilnosti s kojom je Tesla zadovoljna, Musk je priznao da je ‘teško reći kolika će biti marža‘. Što se tiče SpaceX-a, Musk je čestitao zaposlenicima i rekao da je optimističan glede napretka programa, prema internoj objavi u koju je Bloomberg imao uvid.

23. veljača 2024 14:41