Tehno
StoryEditor

Elon Musk odustaje od kupnje Twittera

09. Srpanj 2022.

Odvjetnici Elona Muska, najbogatijeg čovjeka na svijetu, obavijestili su Američku komisiju za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) da glavni izvršni direktor Tesle i SpaceX-a namjerava raskinuti ugovor o preuzimanju Twittera vrijedan 44 milijarde dolara, optužujući tu društvenu mrežu da 'materijalno krši više odredbi' ugovora o spajanju.

Business Insider prenosi da su nakon te vijesti dionice Twittera pale otprilike šest posto, dok su dionice Tesle dobile oko četiri posto u trgovanju izvan radnog vremena.

Upravni odbor Twittera naveo je u priopćenju da je 'predan zatvaranju transakcije po dogovorenoj cijeni i uvjetima', kao i da će pokrenuti pravni postupak za provedbu preuzimanja.

Ovaj Muskov potez dolazi tri mjeseca nakon što je Musk otkrio svoje vlasništvo nad 9,2 posto dionica Twittera, te dan nakon što je Washington Post saznao da je dogovor o kupnji Twittera u 'ozbiljnoj opasnosti' zbog velikog broja lažnih računa, odnosno botova na platformi.

Muskov glavni prigovor posljednjih tjedana odnosio se na podatke i metode korištene za procjenu broja lažnih računa, a njegovi odvjetnici tvrde da se nije odrekao prava na uvid u te informacije kada je odlučio da ih ne gleda prije potpisivanja ugovora o spajanju.

Odvjetnici tvrde da Muskova dosadašnja analiza pokazuje da je postotak lažnih računa 'puno veći od pet posto', suprotno Twitterovim tvrdnjama u financijskim izvješćima. Pravni stručnjaci rekli su za Business Insider da se Musk suočava sa značajnom pravnom borbom, što uključuje i moguću naknadu od milijardu dolara za raskid ugovora, koju Musk nema namjeru platiti jer smatra da nije dužan.

20. travanj 2024 01:26