Tehno
StoryEditor

Infografika: Kako će 5G mreže utjecati na industriju i mijenjati svijet

08. Travanj 2020.

Trenutno se o 5G mreži vode online ratovi ili točnije ratovi na društvenim mrežama. Neki optužuju 5G mrežu da je ona uzrok COVID-a 19, drugi da uništava kompletni organizam, a u Engleskoj su danas zapalili tri 5G tornja i tako s riječi na društvenim mrežama prešli na djela.

No, sve te teorije urote nisu dokazane i ne postoje dokazi koji potvrđuju 'suradnju' 5G mreže i koronavirusa, kao ni dokazi da 5G mreža negativno utječe na ljude.

Oni koji jedva čekaju potpuni dolazak nove generacije mreže smatraju kako ona predstavlja monumentalni skok naprijed, a osim poboljšanja postojećeg ekosustava uređaja - veća brzina i veća stabilnost, vjeruje se da 5G može poslužiti kao temelj za potpuno povezane industrije i gradove.

U svjetlu toga, današnja infografika tvrtke Raconteur prikazuje predviđeni utjecaj 5G mreže i industrije na koje će najviše imati utjecaja.

Očekuje se da će 5G mreže do 2035. godine generirati 13,2 bilijuna dolara globalne prodajne aktivnosti. Da biste to lakše probavili, evo pet industrija koje će imati najviše koristi.

image
foto visualcapitalist

Proizvodna industrija je na prvom mjestu i predviđa se kako će ona ostvariti ogromnih 4,6 bilijuna dolara u 5G prodaji. Učinkovitost je ovdje naziv igre, a istraživači predviđaju da će ova tehnologija omogućiti prve 'pametne tvornice' na svijetu. Takve tvornice bi povećale brzinu i pouzdanost 5G mreža, poboljšali bi se automatizirani procesi i što je najvažnije, prikupilo bi se više korisnih podataka.

U 'pametnim tvornicama' roboti neće biti jedini koji će imati koristi od 5G mreže. I dok su danas tvornice pune strojeva, neke već i sada s autonomnim robotima, još uvijek je potrebna delikatna ljudska ruka ako se pojave neki veći problemi, a i u budućnosti će neki procesi biti zahtjevni za učinkovitu automatizaciju, pa će i dalje zahtijevati 'ljudsku ruku'.

image
foto visualcapitalist

S nižim latencijama koje će omogućiti 5G mreža (manje kašnjenje) uređaji virtualne i proširene stvarnosti će postati dovoljno pouzdani i brzi za rad s visokom preciznošću, a sve to u konačnici može povećati i produktivnost ljudskog radnika kao što će mu i omogućiti rad u većoj sprezi i harmoniji s automatiziranim robotima. Kao što smo rekli, sve se to već polako uvodi, ali još smo daleko od iskoristivosti koja će biti moguća kada 5G mreže u potpunosti zažive.

Razvoj 5G mreža i njena primjena u industriji globalne ekonomije je ogroman posao, a očekuje se da će samo sedam zemalja činiti 79 posto ulaganja u 5G mrežu.

image
foto visualcapitalist

Ovih sedam država ujedno su i neke od najinovativnijih svjetskih ekonomija pa ne čudi da će upravo te države biti i najveći ulagači.

SAD

Nije iznenađenje da je američka vlada u vrhu 5G ulaganja, iako se čini da će ih Kina nadmašiti u proizvodnji i implementaciji 5G mreže. Kineski tehnološki div Huawei faktor je koji stoji iza ovih podataka, jer je Huawei trenutno najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme. Ovakvi događaji stvorili su opći konsenzus da je Kina pobijedila u '5G utrci', ali odbacivanje Amerike na drugo mjesto možda je pogreška. S poznatim tehnološkim centrima poput Silicijske doline, Sjedinjene Američke Države i dalje vode ostatak svijeta u pogledu patentne aktivnosti i gustoće visokotehnoloških kompanija.

Ono što 5G čini tako posebnim je njegov potencijal korištenja u širokom rasponu aplikacija, uključujući autonomna vozila i proizvodnju. Možda je to niša gdje američke tehnološke tvrtke mogu iskoristiti svoj inovativni kapacitet i ekspertizu o softveru za postizanje prednosti nad Kinom.

Kina

Budući da je najveći svjetski proizvođač, Kina je u dobroj poziciji da iskoristi snagu 5G mreža. Procjene Kine kažu da će se otvoriti 11 milijuna radnih mjesta s podrškom za 5G i da će se generirati više od 1,3 bilijuna dolara do 2035. godine zahvaljujući 5G-u.

image
foto

Ni Kina nije 'beba' kad su u pitanju inovacije. Po patentnoj aktivnosti, Kina je na drugom mjestu u svijetu. Shenzhen, nekoć malo ribarsko mjesto, postalo je kineski odgovor na Silicijsku dolinu i dom je domaćih telekom divova poput Huaweija i korporacije ZTE.

Ipak, Kina se suočava s ozbiljnim preprekama jer nastoji opskrbiti ostatak svijeta 5G opremom. Huawei je podvrgnut američkim sankcijama zbog optužbi za poslovanje s Iranom ali i za špijunažu. Daljnja sumnjičavost proizlazi iz sumnjive vlasničke strukture tvrtke koja se oslanjanja na državne subvencije. Bez obzira na štetu koju ove kontroverze mogu prouzročiti, Kina ne pokazuje znakove usporavanja.

Igra čekanja

Važno je zapamtiti da je većina 5G prednosti još uvijek daleko. Stoga se sljedeća generacija mobilnih mreža može smatrati poticajnom tehnologijom - potrebne su nove inovacije i komplementarne tehnologije da bi se ostvario njen puni potencijal.

image
foto visualcapitalist
18. travanj 2024 14:35