Tehno
StoryEditor

Kamera mala poput zrna soli snima poput velike

12. Prosinac 2021.

Do velikog otkrića u mikrorazmjerima došao je tim istraživača sa Sveučilišta Princeton i Sveučilišta Washington razvivši kameru veličine zrna soli. Istraživači u svom radu objavljenom u časopisu Nature Communications objasnili su da su već dostupni različiti ultramali snimači, ali ne uspijevaju snimiti kvalitetne slike.

Da bi problem riješili, razvili su jedinstvenu vrstu metapovršine, odnosno umjetni limeni materijal s podvalnom debljinom. Metapovršina istraživača sastojala se od 1,6 milijuna fotoosjetljivih 'stupića', velikih poput virusa HIV-a, na površini filma širokoj 0,5 milimetara. Istraživači su izjavili da je to prvi sustav koji upotrebljava površinsku optičku tehnologiju u prednjem dijelu i neuralnu obradu u stražnjem dijelu.

Kažu da je to dovršetak 'herkulovskog zadatka' dizajna metapovršine i pravilnog uparivanja s neuronskim mrežama. Felix Heide, viši autor studije, najavio je da s kolegama kameri pokušava dati više računalnih sposobnosti. Osim optimizacije kvalitete slike, žele dodati i detekciju objekata.

26. travanj 2024 09:03