Tehno
StoryEditor

Meta, Facebookova matična tvrtka, planira napraviti mrežu sličnu Twitteru

10. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Meta radi na društvenoj mreži osmišljenoj kao konkurencija Twitteru. To bi moglo omogućiti korisnicima da prate račune koje već prate na Instagramu, ali i da dovedu pratitelje s decentraliziranih platformi kao što je Mastodon. Glasnogovornik kompanije potvrdio je za BBC da je platforma uistinu u razvoju.

- Istražujemo samostalnu decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnih ažuriranja. Vjerujemo da postoji prilika za odvojeni prostor gdje kreatori i javne osobe mogu dijeliti pravovremene novosti o svojim interesima - rekli su iz Mete. 

Metin glavni proizvodni direktor Chris Cox komentirao je da je u tijeku kodiranje na platformi. Tehnološki div namjerava ga objaviti uskoro, iako nije naveden datum, makar se nagađa da bi platforma mogla biti dostupna već krajem lipnja. 

Na internetu su se pojavile snimke zaslona koje su interno prikazane zaposlenicima, potencijalno dajući ideju o tome kako će aplikacija izgledati. Izvori unutar tvrtke rekli su BBC-ju da su te procurene slike autentične. Ako jesu, izgled ove nove platforme bit će poznat svima koji su proveli vrijeme na Twitteru.

Društvena mreža, čiji je radni naziv P92, mogla bi se pokazati većim konkurentom Twitteru nego BlueSky ili Mastodon. Iako su obje platforme privukle korisnike razočarane Twitterom, teško je ‘od nule‘ na novoj društvenoj mreži i ponovno izgraditi zajednicu.

Ipak, Instagram zajednica je ogromna. Meta kaže da ima oko dvije milijarde korisnika, što je manje od 300 milijuna za koje se vjeruje da koriste Twitter, iako se te brojke više ne mogu provjeriti.

Ako se čak 25 posto korisnika Instagrama može nagovoriti da koriste P92 (nedvojbeno će imati puno privlačniji naziv kada se lansira), odmah će postati veći od svog starijeg rivala. Meta kaže da crpi ‘inspiraciju‘ iz drugih proizvoda, iako su drugi to rekli manje ljubazno... Stories na Facebooku temelji se na Snapchatu, a Reels na Instagramu nepogrešivo je sličan TikToku.

Twitter je posljednjih mjeseci bio pod lupom zbog moderiranja na platformi, au svibnju se povukao iz dobrovoljnog kodeksa EU-a o dezinformacijama. Pod Muskom, moderiranje Twittera je navodno smanjeno, a kritičari smatraju da je to omogućilo povećanje širenja dezinformacija. 

Ipak, Musk tvrdi upravo suprotno otkako je preuzeo dužnost u listopadu 2022. 

25. travanj 2024 16:41