Tehno
StoryEditor

Nije valjda da je i vama pisao FBI?

21. Studeni 2021.

Na najmanje 100.000 e-adresa prošli je vikend stiglo upozorenje FBI-ja, odnosno američkoga Federalnog istražnog ureda da im prijeti 'sofisticirani lančani napad', prema snimkama zaslona koje je na Twitteru podijelio The Spamhaus Project, neprofitna organizacija koja prati neželjenu poštu i druge kibernetičke prijetnje.

No, sve je bila laž. Poruke su poslali hakeri koji su upali u FBI-jev sustav iskoristivši pogrešku u konfiguraciji softvera pa su privremeno dobili pristup američkom sustavu LEEP i poslali mejlove s, kako se činilo, legitimne adrese e-pošte FBI-ja koja završava na @ic.fbi.gov. Propust koji je, navodno, izazvao nemir potvrdio je i FBI u priopćenju za javnost.

Otkriveno je i da je u lažnim upozoravajućim e-porukama naveden stručnjak za kibernetičku sigurnost Vinny Troia kao počinitelj koji stoji iza tobožnjih napada, a lažno se tvrdilo da je povezan s hakerskom grupom The Dark Overlord. Usput, Vinny Troia suosnivač je i CEO konzultantske kompanije Night Lion Security specijalizirane za IT sigurnost, poznate po istraživanju mračnog weba i kibernetičkoga kriminala, koja je početkom godine objavila istraživanje o Dark Overlordu.

U svojim objavama na Twitteru taj bijeli haker, kako se sam opisuje, nagađa da bi Pompompurin, osoba ili skupina s oznakom '@Pompompur_in, mogla stajati iza tog hakeraja.

26. travanj 2024 21:48