Tehno
StoryEditor

Njemačka s dvije milijarde eura potiče razvoj kvantnog računalstva

11. Svibanj 2021.
kvantno računalofoto Shutterstock

Njemačka će u sljedeće četiri godine potrošiti oko dvije milijarde eura na potporu razvoju prvog kvantnog računala i srodnih tehnologija, izvijestili su u utorak ministarstvo gospodarstva i ministarstvo znanosti.

Ministarstvo znanosti izdvojit će do 2025. godine 1,1 milijardu eura za potporu istraživanju i razvoju kvantnog računalstva, koje koristi kvantnu mehaniku za izgradnju moćnijih računala.

Ministarstvo gospodarstva izdvojit će pak 878 milijuna eura za istraživanje praktične primjene nove tehnologije.

Najveći dio iznosa, oko 740 milijuna eura, dobit će Njemački zrakoplovni centar (DLR) koji bi s industrijom, srednjim poduzećima i inovativnim tvrtkama trebao formirati dva konzorcija, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

- Kvantno računalstvo ima potencijala da pokrene revoluciju u ključnim sektorima našeg gospodarstva - izjavio je ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Izdvojio je mogućnost primjene u područjima poput boljeg upravljanja ponudom i potražnjom u energetskom sektoru, bolje kontrole prometa i bržeg ispitivanja novih aktivnih tvari.

- Cilj nam je da Njemačka postane jedan od najboljih svjetskih igrača u razvoju i praktičnoj primjeni kvantnog računalstva - rekao je Altmaier.

Ministrica znanosti Anja Karliczek rekla je da je cilj vlade u sljedećih pet godina izgraditi u Njemačkoj konkurentno kvantno računalo i stvoriti mrežu kompanija na tom području kako bi se razvile najnovije mogućnosti primjene te tehnologije.

- Danas započinjemo misiju kvantnog računala 'Made in Germany' i spremni smo za polijetanje - poručila je ministrica.

Najavljene subvencije mora odobriti Europska komisija, koja je pozvala države članice da udruže snage na razvoju prvog kvantnog računala u EU u sljedećih pet godina kako bi se smanjila europska ovisnost o inozemstvu na tom području.

02. lipanj 2023 00:11