Tehno
StoryEditor

Nvidia se suočava s tužbama u SAD-u zbog upitnog načina treniranja svojih AI modela

11. Ožujak 2024.
Nvidiafoto Shutterstock

Nvidia se suočava s tužbama trojice autora koji tvrde da je tvrtka koristila knjige zaštićene autorskim pravima za treniranje jednog od svojih modela umjetne inteligencije (AI). 

Spor koji se odvija u SAD-u, a o kojemu je prvi izvijestio Reuters, uključuje autore Briana Keenea, Abdija Nazemiana i Stewarta O’Nana, koji tvrde da su njihovi radovi bili uključeni u skup podataka korišten za treniranje NeMo-ovih velikih jezičnih modela u posljednje tri godine. Spor oko autorskih prava pokrenut je na Okružnom sudu SAD-a za Sjeverni okrug Kalifornije. 

Riječ je o najnovijem slučaju kršenja autorskih prava što za AI tvrtke polako postaje pravilo, a ne iznimka. Prošle godine brojni su autori podnijeli tužbe protiv OpenAI-ja i Mete, tvrdeći da su njihovi modeli umjetne inteligencije koristili njihove knjige kao materijal za obuku.

Te su tužbe tvrdile da su veliki jezični modeli koje su razvili Meta i OpenAI obučeni na ilegalnim ‘knjižnicama u sjeni‘, odnosno web stranicama koje sadrže piratske verzije knjiga autora.

Prošle godine tisuće su također potpisale pismo koje je napisalo Američko udruženje autora, pozivajući tvrtke poput OpenAI-ja, Alphabeta i Mete da prestanu koristiti svoj rad za obuku AI modela bez ‘pristanka, kredita ili naknade‘.

Pred kraj 2023. The New York Times ušao je u ring s visokoprofilnom tužbom protiv OpenAI-ja i Microsofta. Medijska kuća je tvrdila da su modeli umjetne inteligencije poput ChatGPT-a kopirali i koristili milijune novinskih članaka zaštićenih autorskim pravima, detaljnih istraživanja i drugog novinarskog rada.

U siječnju su iz OpenAI-ja rekli da su ‘iznenađeni i razočarani‘ tužbom i dodali da novine ‘ne govore cijelu priču‘. Uslijedili su u veljači s tvrdnjom da je The New York Times ‘platio nekome da hakira OpenAI-jeve proizvode‘ kako bi generirao ‘vrlo anomalične rezultate‘ korištene kao dokaz u svom slučaju autorskih prava AI-ja.

U izjavi poslanoj portalu SiliconRepublic, Ian Crosby, partner u tvrtki Susman Godfrey i glavni savjetnik za The New York Times, istaknuo je da OpenAI ne osporava da je kopirao milijune članaka iz medija kako bi izradio svoje proizvode.

OpenAI se također suočava sa zajedničkom tužbom podnesenom prošle godine, u kojoj se tvrdi da je tvrtka pokrala internet kako bi obučila svoj generativni AI chatbot i kao rezultat potencijalno prekršila prava milijuna.

27. travanj 2024 07:05