Tehno
StoryEditor

Prednosti korištenja messenger marketinga

05. Studeni 2021.

Pandemija je zauvijek promijenila način interakcije s brandovima, u kojem ljudi uglavnom biraju komunikaciju isključivo putem mobitela. Za mnoge potrošače, mobiteli su poput produžetka tijela - nešto što uvijek koriste i nigdje ne idu bez njih.

Sama ta činjenica pruža značajnu mogućnost tvrtkama koji bi htjele omogućiti korisnicima da budu u kontaktu s njihovim brendovima stalno, 24/7. Pametni telefoni postali su veoma napredni, omogućujući brendovima koji se žele povezati s potrošačima korištenje različitih inovativnih alata poput AI botova, QR kodova, Lenses, lokacijskih usluga i drugih mogućnosti.

Jedna od najmoćnijih mogućnosti koja postoji je - messenger marketing – veoma sličan SMS marketingu, no umjesto klasičnog teksta brandovi koriste neku od instant messaging platformi za povezivanje, primjerice – Viber – jer se poruke poslane korisnicima ne razlikuju previše od komunikacije koju korisnik ostvaruje sa svojim prijateljima ili rodbinom te izgleda veoma prilagođeno i nativno.  

Ovisno o mogućnostima koje pojedina instant messaging aplikacija nudi – poslovne poruke mogu imati prilagođene ponude ili funkcionirati poput chatbota koji pomažu brendovima privući nove potrošače.Povezivanje s potrošačima pristupačnije je i učinkovitije od drugih  načina oglašavanja jer kontaktirate korisnike koji su već aktivni na platformi. No, prođimo neke od prednosti takvog pristupa oglašavanju:

  1. Oglašavanje putem instant messaging servisa daje bolje rezultate od ostalih platformi -veći broj klikova koji se ostvaruje pruža veće šanse za konverziju.
  2. Rezultati su mjerljivi - kampanje se aktivno prate i mogu se kontinuirano prilagođavati kako bi postale što relevantnije.
  3. Ponuda je prilagođena – ovisno o interakciji koju potrošač ostvari sa sadržajem, brendovi mu mogu pružiti visoko personaliziranu ponudu.
  4. Učinkovita messenger strategija zapravo može biti jeftinija od tradicionalnog marketinga čime ovaj vid oglašavanja postaje pristupačan i za manja poduzeća s ograničenim budžetom.
  5. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji koja se nalazi u pametnim telefonima, messenger marketing može uključiti i formate poput videozapisa, reklama unutar igrica, oglašavanje u proširenoj stvarnosti (AR), skeniranje QR kodova.
  6. Pametni telefoni povezani su na internet i GPS, te potrošačima možete prikazati vrlo relevantan oglas temeljem njihove lokacije.

Mnogi su svjetski brendovi počeli primjenjivati messenger marketing, poput primjerice Coca-Cole i Primere. Coca-Cola je kreirala zabavnu interaktivnu igru te je lansirala marketinšku kampanju koja je tijekom uskršnjeg perioda privukla korisnike Vibera. Kampanja je uključivala:

  • paket besplatnih stickera koji su novim korisnicima omogućili pretplatu na chatbot
  • promociju unutar Coca-Cola communityja na Viberu
  • prilagođene poruke pretplatnicima chatbota

U samo tri tjedna postignuti su impresivni rezultati - samo u Bugarskoj zabilježeno je oko 350.000 interakcija s korisnicima, prosječno vrijeme igranja igrice iznosilo je preko pet i pol minuta, s više od 188.000 ukupno odigranih minuta. Pretplatnici chatbota porasli su za 30%, a preuzeto je preko 63.000 sticker paketa.

Omogućavanje konverzije putem Viber poslovnih poruka

Pandemija i karantenske restrikcije koje su uslijedile značajno su pogodile trgovačke centre diljem svijeta. Filipinska grupa tvrtki Primera, koja prodaje robu široke potrošnje, uspostavila je svoju internetsku prisutnost pomoću Viber poslovnih poruka. Primera je koristila Viber za slanje digitalnih vaučera i kodova s popustima. Rezultat? Stopa konverzije otkupa koda od 53% i povećanje prodaje od 401%.

Posjetite www.forbusiness.viber.com i saznajte kako vam Viber for Business rješenja mogu pomoću u poslovanju.

image
foto

18. travanj 2024 01:06