Tehno
StoryEditor

Proizvođač čipova jaše na AI valu - Nvidia dostiže tržišnu kapitalizaciju od bilijun dolara

30. Svibanj 2023.
Nvidia je postala prvi proizvođač čipova koji je dosegao procjenu od bilijun dolara, što je izazvalo val entuzijazma diljem Wall Streeta za tvrtke za koje se vidi da će imati koristi od najnovijih dostignuća u umjetnoj inteligenciji.
 
Dionice Nvidie porasle su za više od četiri posto na 406,1 dolar u ranom trgovanju u utorak u New Yorku, nakon što je njegov izvršni direktor Jensen Huang u ponedjeljak lansirao novo superračunalo i sklopio nove saveze AI s tvrtkama uključujući WPP i SoftBank, piše Financial Times.
 
Ti potezi dali su novi zamah nakon što je Nvidia impresionirala ulagače i analitičare prošli tjedan, predviđajući da će njezina prodaja porasti na 11 milijardi dolara u tri mjeseca zaključno sa srpnjem, premašivši prethodne prognoze Wall Streeta za više od 50 posto.
 
Nvidia sa sjedištem u Silicijskoj dolini počela je prije 30 godina ciljati na tržište 3D računalne grafike. Njeni čipovi pokreću AI aplikacije uključujući ChatGPT, OpenAI-jev revolucionarni chatbot, dok se velike tehnološke tvrtke i pružatelji usluga računalstva u oblaku utrkuju u nadogradnji tehnologije svojih podatkovnih centara za ono što je Huang u ponedjeljak proglasio "prekretnicom nove računalne ere".
 
Snažni čipovi kao što je Nvidijin H100 postali su ključni za izgradnju generativnih AI sustava koji su sposobni stvarati tekst i slike koji su vrlo slični onome što ljudi mogu proizvesti. Generativna umjetna inteligencija obećava oslobađanje novih vrsta alata za produktivnost, ali također prijeti da će uzdrmati radna mjesta u industrijama kao što su mediji i obrazovanje.
 
Nvidijina tržišna kapitalizacija od bilijun dolara stavlja je među elitnu skupinu američkih dionica kojom dominiraju velike tehnološke tvrtke, uključujući Apple, Microsoft, Amazon i Googleov matični Alphabet.
 
Meta je dosegla prekretnicu od bilijun dolara u lipnju 2021., kada se još zvala Facebook, ali je pala ispod praga samo nekoliko mjeseci kasnije. Amazon je postao prva javna tvrtka koja je izgubila milijardu dolara tržišne kapitalizacije u studenom usred veće rasprodaje dionica tehnoloških kompanija prošle godine.

Bez presedana

Dionice Nvidije izgubile su polovicu svoje vrijednosti tijekom 2022. jer su ulagači bili zabrinuti zbog usporavanja korporativne potrošnje u podatkovnim centrima i pandemijskog mamurluka na tržištima igara i kriptovaluta. No potez od utorka uslijedio je nakon 25-postotnog skoka Nvidijinih dionica prošlog tjedna, čime je njezin dobitak do sada u 2023. porastao na više od 180 posto.
 
Analitičari tvrtke Jefferies izračunali su da bi tromjesečni prihodi Nvidijinog poslovanja s podatkovnim centrima premašili kombiniranu prodaju Intelovih i AMD središnjih procesorskih jedinica — tradicionalnih radnih konja poslužitelja koji pokreću najveće internetske usluge na svijetu — po prvi put ikada na tom tržištu.
 
Morgan Stanley opisao je Nvidijinu nadogradnju Outlooka prošlog tjedna kao "najveću dobit u dolarima u povijesti industrije", dodajući: "Jednostavno nemamo povijesni presedan za veličinu ove funkcije koraka."
 
Druge tvrtke za koje se smatra da imaju koristi od prelaska na umjetnu inteligenciju također su doživjele skokovito povećanje dionica ove godine, uključujući Microsoft, Palantir i AMD.
 
Međutim, stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog porasta AI. Skupina znanstvenika upozorila je u utorak da je nova tehnologija toliko moćna da bi "ublažavanje rizika od izumiranja od umjetne inteligencije trebalo biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenoj razini kao što su pandemije i nuklearni rat".
15. travanj 2024 04:33