Tehno
StoryEditor

Što su stablecoini i kako funkcioniraju?

23. Lipanj 2021.
Tether stablecoin symbol

Kriptovalute kao što su bitcoin i ether nude brojne pogodnosti, a jedno od najosnovnijih predstavlja izostavljanje povjerenja u posredničku instituciju za plaćanja, što otvara njihovu upotrebu svima širom svijeta. No, jedan od ključnih nedostataka jest činjenica što su cijene kriptovaluta nepredvidive i imaju tendenciju fluktuirati, ponekad i u dvoznamenkastim postocima u kratkom vremenskom razdoblju.

To ih čini zahtjevnim za svakodnevnu upotrebu. Općenito, mnogi očekuju i žele znati koliko će njihov novac vrijediti za tjedan dana, kako za njihovu sigurnost, tako i za njihov život.

Nepredvidljivost kriptovaluta dolazi u suprotnosti s općenito stabilnim cijenama fiat novca, kao što je američki dolar ili druga imovina, kao što je zlato. Vrijednosti valuta poput dolara s vremenom se postupno mijenjaju, ali svakodnevne promjene često su drastičnije za kriptovalute, gdje vrijednost redovito skače gore-dolje. Činjenica da vrijednost kriptovaluta nije vezana za bilo koju imovinu, zanimljiva je iz perspektive slobodnog tržišta, ali može biti nezgrapna kada je u pitanju upotrebljivost.

Kao mediji razmjene, kriptovalute su izvrsne s tehnološkog stajališta. Međutim, fluktuacije njihove  vrijednosti u konačnici su ih učinile vrlo rizičnim ulaganjima, a ne idealnima za plaćanje. Do trenutka  kada se transakcija podmiri, iznos može vrijediti znatno više ili manje nego što je bio u vrijeme slanja.

Ali stablecoini nemaju takvih problema, već bilježe zanemarivo kretanje cijena i pomno prate    vrijednost temeljne imovine ili fiducijarne valute koju oponašaju. Kao takvi, služe kao pouzdana  imovina sigurnog utočišta usred nestabilnih i volatilnih razdoblja.

Što su stablecoini i kako funkcioniraju?

Stablecoini su digitalna imovina dizajnirana da oponaša vrijednost fiducijarnih valuta poput dolara ili eura, te omogućuju korisnicima jeftin i brz prijenos vrijednosti širom svijeta uz održavanje stabilnosti cijena.

Postoji nekoliko načina na koje stablecoin može održavati svoju stabilnost.

Fiat podržani stablecoini

Najpopularnija vrsta stablecoina jest ona koja je direktno potpomognuta fiat valutom u omjeru 1:1. Ta vrstu stablecoina naziva se još i fiat kolateraliziranim stablecoinima. Središnji izdavatelj drži iznos  fiducijarne valute u rezervi, te izdaje razmjernu količinu tokena. Na primjer, izdavatelj može držati milijun dolara i distribuirati milijun tokena u vrijednosti od jednog dolara.

Korisnici ih mogu slobodno trgovati kao što bi to činili s kriptovalutama, u bilo kojem trenutku, te ih mogu otkupiti za protuvrijednost u dolarima.

Pri ovom načinu očito postoji visok stupanj rizika druge ugovorne strane koji se ne može smanjiti, jer u konačnici, izdavatelj zahtijeva povjerenje. Korisnik ne može sa sigurnošću utvrditi drži li izdavatelj sredstva u rezervi. U najboljem slučaju, tvrtka izdavatelja može pokušati biti što transparentnija kada  je riječ o objavljivanju revizija.

Neki od najvećih stablecoina u ovoj kategoriji po tržišnoj vrijednosti uključuju: tether (USDT), USD coin (USDC), gemini dollar (GUSD), true USD (TUSD) i paxos standard (PAX).

Tether (USDT)

Tether ili USDT jedan je od najstarijih stablecoina, pokrenut 2014. godine, te definitivno najpopularniji i najkorišteniji do danas. Trenutno zauzima treće mjesto po tržišnoj kapitalizaciji svih kriptovaluta.

Primarni slučaj korištenja USDT-a jest brzo prebacivanje novca između burzi kako bi se iskoristile mogućnosti arbitraže kada se cijene kriptovaluta razlikuju na dvjema kripto mjenjačnicama. No,    pronašao je i druge zanimljive slučajeve. Kineski uvoznici stacionirani u Rusiji također su koristili USDT za slanje vrijednosti vrijedne milijune dolara preko granice, zaobilazeći stroge kontrole kapitala u Kini.

Tether Ltd., tvrtka koja izdaje USDT, upletena je u pravnu bitku s glavnim državnim odvjetnikom New York-a u vezi s pružanjem financijskih dokumenata koji bi osvijetlili financijski odnos s kripto mjenjačnicom Bitfinex.

No međutim prema zadnjim vijestima, Tether i Bitfinex postigli su dogovor s uredom državnog odvjetništva u New York-u i platili 18,5 milijuna dolara kazne, što u konačnici ne znači da je cijela priča završena, iz razloga što nije napravljena neovisna revizija koja dokazuje da tether zaista posjeduje potrebne rezerve.

USD coin (USDC)

Pokrenut 2018. godine, USDC jest stablecoin kojim zajednički upravljaju tvrtke Circle i Coinbase putem konzorcija Centre.

Kao i tether, USDC također je vezan za američki dolar, te je drugi po tržišnoj kapitalizaciji stablecoin-ova.

Kripto podržani stablecoini

Kripto kolateralizirani stablecoini ponašaju se isto kao i fiat stablecoini, ali glavna razlika jest u tome  što se kriptovaluta koristi kao kolateral. No, budući da su kriptovalute digitalne, pametni ugovori    rješavaju izdavanje jedinica.

Kripto stablecoini zahtijevanju minimizirano povjerenje, ali treba napomenuti da monetarnu politiku  određuju glasači kao dio svojih upravljačkih sustava, što znači da povjerenje nije usmjereno samo jednom izdavatelju, već u sve sudionike mreže da će uvijek djelovati u najboljem interesu korisnika.

Kako bi stekli ovu vrstu stablecoina, korisnici zaključavaju svoju kriptovalute u pametni ugovor, koji izdaje tokene. Kasnije, da bi dobili svoj kolateral natrag, plaćaju stablecoine natrag u isti ugovor  (zajedno s određenom kamatom).

Specifični mehanizmi koji provode stabilnost razlikuju se ovisno o dizajnu sustava. Dovoljno je reći da mješavina teorije igara i algoritama potiče sudionike da zadrže cijenu stabilnom.

Dai

Na MakerDAO protokolu, dai je najpopularniji stablecoin na ethereum blockchainu. Stvoren 2015. godine, dai je također vezan za američki dolar, te potpomognut etherom i ostalim kriptovalutama, o kojima odlučuju i glasaju holderi.

Za razliku od drugih stablecoina, dai je decentraliziran, što znači da ne postoji središnja vlast koja kontrolira sustav rezervi. Umjesto toga, ethereum pametni ugovori određuju pravila koja se ne mogu mijenjati, obavljaju taj dio.

Algoritamski stablecoini

Algoritamski stablecoini nisu podržani fiatom ili kriptovalutom. Umjesto toga, njihova stabilnost u potpunosti se postiže algoritmima i pametnim ugovorima koji upravljaju ponudom izdanih tokena. Funkcionalno, njihova monetarna politika usko odražava onu koju središnje banke koriste za  upravljanje nacionalnim valutama.

U osnovi, algoritamski stablecoin sustav smanjit će ponudu ako cijena padne ispod cijene fiat valute koju prati. Ako cijena premašuje vrijednost fiducijarne valute, u optjecaj ulaze novi tokeni kako bi se smanjila vrijednost stablecoina.  

Ova kategorija naziva se i ne-kolateraliziranim stablecoinima, što je tehnički netočno jer su kolateralizirani, iako ne na isti način kao prethodna dva tipa. U slučaju black swan eventa, algoritamski stablecoini mogu posjedovati neku vrstu kolaterala za rješavanje iznimno nestabilnih tržišnih pokreta.

Prednosti i nedostaci

Glavna prednost stablecoina njihov je potencijal da osiguraju medij razmjene koji nadopunjuje kriptovalute. Zbog visoke razine volatilnosti, kriptovalute nisu mogle postići široku upotrebu u svakodnevnim slučajevima upotrebe, kao što su plaćanja. Pružajući više razine predvidljivosti i stabilnosti, stabilizirane valute rješavaju ovaj tekući problem.

Djelujući kao zaštita od volatilnosti, stablecoini također mogu igrati ulogu u integraciji kriptovaluta s tradicionalnim financijskim tržištima. Kako stvari stoje, ova dva tržišta postoje kao zasebni ekosustavi s vrlo malo interakcije. Sa stabilnijim oblikom digitalnih valuta na raspolaganju, vrlo je vjerojatno da će kriptovalute zabilježiti povećanu upotrebu na kreditnim tržištima koja su do sada dominirale isključivo državne fiat valute.

Osim korisnosti u financijskim transakcijama, stablecoine mogu koristiti i trgovci i investitori kako bi zaštitili svoj portfelj. Dodjela određenog postotka portfelja stabiliziranim valutama, učinkovit je način   smanjenja ukupnog rizika. U isto vrijeme, održavanje sredstva vrijednosti koja se može koristiti za kupnju drugih kriptovaluta, kada cijene padnu, može biti učinkovita strategija. Isto tako, ovi tokeni mogu se koristiti za "zaključavanje" dobitaka ostvarenih kada cijene rastu, bez potrebe za isplatom.

Unatoč njihovom potencijalu da podrže široko i rasprostranjeno usvajanje kriptovaluta, stablecoini još uvijek imaju određena ograničenja. Fiat kolateralizirane varijante manje su decentralizirane od  običnih kriptovaluta, jer središnji subjekt potreban je za držanje prateće imovine. Što se tiče kripto kolateraliziranih i neklolateraliziranih, korisnici moraju vjerovati široj zajednici (i izvornom kodu) kako bi osigurali dugovječnost sustava.

Pojedini izdavatelji stablecoina ne pružaju transparentnost o tome gdje se drže njihove rezerve, što može pomoći korisniku da utvrdi koliko je stablecoin rizičan za ulaganje. Znajući gdje se drži njihov novac, korisnici mogu vidjeti posluje li stablecoin bez licence u regiji u kojoj se drže rezerve. Ako operatori stablecoina nemaju dozvolu, regulator bi potencijalno mogao zamrznuti temeljne račune.

Nadalje, moguće je da rezerve koje podupiru stablecoin mogu biti nedovoljne za iskorištavanje svake jedinice, što bi moglo uzdrmati povjerenje u sam stablecoin, kao što je slučaj kod tethera.

USD Coin otvoreno posjeduje mehanizam za zaustavljanje plaćanja ako se tokeni koriste na nedopušten način (pranje novca, terorizam...). Circle, jedna od  tvrtki koja stoji iza USDC-a, potvrdila je u srpnju 2020. Ujedno, USDC prošao je transparentu reviziju, te se sa velikom sigurnošću može potvrditi kako rezerve postoje u dolarima na bankovnim računima.

Iako imaju nedostatke, stablecoini su ključna komponenta tržišta kriptovaluta. Kroz različite mehanizme, te digitalne valute mogu ostati više ili manje stabilne po zadanim cijenama, što im omogućuje da se pouzdano koriste ne samo kao mediji razmjene, veći kao sigurno utočište za trgovce i investitore.

Premda su u početku dizajnirani da trgovcima pruže učinkovit alat za upravljanje rizikom, jasno je da se primjene stablecoina protežu daleko izvan trgovanja. Oni su moćan alat koji bi mogao ojačati prostor kriptovaluta u cjelini, služeći u slučajevima upotrebe u kojima nestabilne alternative nisu idealne. 

24. travanj 2024 16:27