Tehno
StoryEditor

U NISKOM STARTU - Telekomi žestoko testiraju 5G mrežu, još malo do početka korištenja

20. Ožujak 2021.
U SAD-u 5G signal može primiti 76 posto korisnika, u Južnoj Koreji taj se postotak penje na 93, a Europa je na 25 posto!

U četvrtak je HAKOM priopćio da je javna dražba za temeljne 5G frekvencijske pojaseve od 700 do 3600 MHz planirana za kraj prve polovice ove godine, a dodjela spektra, odnosno izdavanje dozvola u planu je za srpanj. Nakon toga operatori mogu komercijalno nuditi usluge te mreže.

- Trenutno definiramo posljednje detalje javne dražbe, a početne cijene će uvažavati EU praksu, iskustvo i smjernice za poticanje širokopojasnog pristupa te odražavati realnu vrijednost spektra uz poticaj ulaganjima – odgovorili su iz HAKOM-a na upit Hine o načinima provođenja dodjele spektra za 5G i cijenama koje će biti ponuđene na dražbi.

U HAKOM-u očekuju da će takvim postupkom biti omogućeno uspješno uvođenje 5G tehnologije s njenim punim funkcionalnostima, a zatim i dovoljno brz razvoj i gradnja mreža. Naknade prikupljene dražbom u potpunosti se uplaćuju u državni proračun, ali za sada, u HAKOM-u kažu, ne bi prejudicirali bilo kakve iznos, pogotovo prije objave načina prije objave načina provođenja dražbe.

Europa zaostaje za SAD-om i Azijom u razvoju i uvođenju 5G mreže

Europsko udruženje operatora telekomunikacijskih mreža (ETNO) izvijestilo je da Europa zaostaje za SAD-om i Azijom što se tiče razvoja i uvođenja 5G-a. Izvještaj 'State of Communications' koji je pripremio Analysys Mason kaže da, iako se broj Europljana obuhvaćenih bar jednom 5G mrežom povećao s 12,9 posto u 2019. na 24,4, posto 2020., to još uvijek zaostaje za ostatkom svijeta. U SAD-u 5G signal može primiti 76 posto korisnika, a u Južnoj Koreji taj se postotak penje na 93.

Izvješće također pokazuje zabrinutost zbog toga što je potražnja za uslugama 5G u Europi slabija. To se djelomično može objasniti činjenicom da Europa ima vrlo jak 4G, što znači da neposredne prednosti poboljšane mobilne širokopojasne mreže nisu toliko očite.

HT i A1 Hrvatska testiraju 5G frekvencije

Početkom ožujka ove godine dva su telekoma – HT i A1 Hrvatska – izvijestila da su počeli testirati frekvencije u tom spektru, iako su zapravo sva tri telekom mobilna operatera u Hrvatskoj, kažu iz HAKOM-a Hini, dobila privremene dozvole za testiranje opreme koje se izdaju na zahtjev i privremeno dodjeljuju prema raspoloživim frekvencijskim resursima. Izdavanje tih dozvola se ne naplaćuje, ali na tim frekvencijama nije dozvoljen komercijalni rad.

Hrvatski telekom je izvijestio da je početkom ožujka počeo s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3500 MHz frekvencijskom pojasu, koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s dva do tri puta većim brzinama. HT testiranje provodi u ograničenom opsegu, na dijelu komercijalnih korisnika u Zagrebu, a uskoro i u Osijeku, naveli su iz HT-a, dodajući da su pri testiranju u Zagrebu izmjerili gigabitne brzine.

- Komercijalni rad 5G mreže na 3,5 GHz spektru počet će nakon zaključenja javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve predviđene u prvoj polovici 2021. – priopćili su iz HT-a.

HT je krajem 2020. na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra DSS (uveli prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ta je mreža trenutno dostupna u 34 grada te je signalom 5G pokriveno 1,5 milijuna stanovnika.

Iz HT-a su priopćili da 5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolju povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti, kažu u HT-u.

- Uvođenje 5G mreže nije samo tehnološko pitanje, već odraz poslovne i nacionalne strategije koja će definirati koliko ćemo kao gospodarstvo i društvo biti uspješni i konkurentni u sljedećih deset godina. S obzirom na gotovo neograničene mogućnosti primjene u brojnim industrijama i segmentima ključno je 5G potencijal pretvoriti u realnost i stvoriti nove platforme na kojima će se temeljiti budući rast. Nove platforme koje će osigurati učinkovitije poslovne modele, naprednu povezivost i viši životni standard temeljen na modernim mobilnim tehnologijama. To je budućnost koju Hrvatski Telekom gradi danas - izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

A1 Hrvatska testiranja 5G mreže počeo je u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz, a riječ je o pojasu koji se 'oslobodio' prelaskom zemaljskog (analognog) emitiranja TV programa na digitalni standard (DVB-T2). Ovu su mrežu realizirali na širem području Bistre i u Zagrebu na A1 kampusu, a u Osijeku, prvom 5G gradu u Hrvatskoj, početkom ožujka počeli su s testiranjem 5G mreže s korisnicima u spektru od 3,6 GHz.

Za pojas od 700 MHz iz A1 Hrvatska objašnjavaju da, iako se tu ne ostvaruju gigabitne brzine kao na 3,6 GHz, važne su zbog pokrivanja zatvorenih prostora i povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju, kao i za pokrivanje velikih područja, pa i manje dostupnih, poput ruralnih.

Telemach Hrvatska (bivši tele2) uvodi mrežu nove generacije

Kao dio dogovora svoje matične kompanije u omogućavanju nove ultrabroadband usluge s brzinama od 10 Gbps milijunima korisnika u Hrvatskoj i diljem jugoistočne Europe, Telemach Hrvatska u partnerstvu s Nokijom uvodit će optičku mrežu nove generacije, navodi se u priopćenju.

United Grupa kao matična kompanija Telemacha Hrvatska planira u idućih pet godina uložiti više od 500 milijuna eura u proširenje svoje optiče mreže na nova područja kao i nadogradnju već postojećih kapaciteta infrastrukturom koja omogućava brzine od 10 Gbps. Potpomognut United Grupom, priopćili su, Telemach Hrvatska uložit će do 100 milijuna eura u izgradnju future-proof mreže. Telemach također ulaže dodatnih 130 milijuna eura u nadogradnju svoje mobilne mreže, s fokusom na proširenje pokrivenosti mrežom, cjelovito poboljšanje kvalitete mobilne usluge i uvođenje ultrabrze 5G mobilne mreže s početkom u 2021. godini.

18. travanj 2024 23:59