Tehno
StoryEditor

Virtualni sastanci: Zoom, Skype, Teams, Jitsi... što odabrati?

16. Srpanj 2020.
Osnovna je preporuka pri odabiru aplikacija za sastanke da se upotrebljavaju aplikacije poznatih proizvođača koji imaju dobar ugled. Radi li se pak o sastanku čija je tema osjetljiva, ne treba rabiti aplikaciju koja nema ‘end-to-end‘ enkripciju

Jedna od tema koja se u posljednje vrijeme nametnula za mnoge tvrtke čiji su zaposlenici radili od kuće bila je kako odabrati najbolju, najsigurniju i najprihvatljiviju aplikaciju za web sastanke bilo da je riječ o internim sastancima zaposlenika, komunikaciji s klijentima, pohađanju webinara ili online konferencija.

Bojan Ždrnja, glavni tehnički direktor (CTO) tvrtke Infigo IS, jedne od vodećih tvrtki na području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj i regiji, kaže da je osnovna preporuka pri odabiru aplikacija za sastanke da se koriste aplikacije poznatih proizvođača koji imaju dobar ugled.

– Pri odabiru platforme za online sastanke potrebno je napraviti i procjenu rizika. Ovisno o temi sastanka dobro je provjeriti što pojedina platforma, odnosno aplikacija podržava. Ako se na sastanku dogovara strategija preuzimanja višemilijunske tvrtke, onda treba osigurati end-to-end enkripciju. Ako je tema sastanka nešto što nije tako osjetljivo, onda je i rizik manji – ističe Ždrnja i pojašnjava da end-to-end enkripcija omogućava potpunu zaštitu podataka jer ih središnji poslužitelj tj. posrednik ne može vidjeti, već se podaci putem njega šalju enkriptirani.

Ono što je danas ključno pitanje pri odabiru aplikacije za videosastanke jest kako se one odnose na regulativu o zaštiti prava privatnosti, odnosno na uredbu o GDPR-u.

– Gotovo sve dostupne aplikacije za videosastanke imale su jedan ili više sigurnosnih propusta. Proizvođači aplikacija pokušavaju taj broj svesti na minimum i stalno ih nadograđuju. Zbog toga je važno da krajnji korisnik osigura da uvijek ima najnoviju, zadnju inačicu aplikacije koja je uklonila sve poznate ranjivosti – smatra Ždrnja.

U poslovnom svijetu danas je vrlo prihvaćen Microsoft Teams, prema Ždrnjinu mišljenju, solidna aplikacija, jednostavna za korištenje, ali ne podržava end-to-end enkripciju. Zoom, jedna od najpopularnijih aplikacija, također nema potpunu end-to-end enkripciju. Google Meet je kvalitetna aplikacija, ali nije zaživjela među korisnicima unatoč besplatnom korištenju, a u IT svijetu popularan je Slack. Od ostalih videoaplikacija za poslovnu upotrebu Ždrnja kaže da je Cisco Webex dosta popularan i da je to jedan od rijetkih alata koji podržava end-to-end enkripciju, a podržava ju i WhatsApp, također vrlo popularan, jer je jednostavan za upotrebu i mnogi ga imaju instaliranog na mobilnim telefonima.

Iako je pandemija koronavirusa uvela standarde koji su postali novo normalno, što uključuje učestale online sastake kao neizostavni dio te normale, tvrtke trebaju iznimno paziti na pravo na privatnost svojih zaposlenika i sigurnost korištenja aplikacija, ističe Duje Kozomara, stručnjak za zaštitu podataka te zamjenik izvršnog direktora i jedan od osnivača udruge Politiscope koja se bavi pitanjima privatnosti. On upozorava da kada tvrtka bira koju će aplikaciju za videosastanke koristiti, treba uzeti u obzir koje osobne podatke aplikacija može prikupljati, kamo se ti podaci šalju, koja je vrsta enkripcije kojom se servis koristi, kolika je učestalost sigurnosnih osvježenja te na koji način aplikacija zarađuje – prodaje li podatke ili nudi targetirane reklame. Također, ovaj pravni stručnjak smatra da je vrlo važno obratiti pozornost na razinu transparentnosti same politike privatnosti.

No, brojne aplikacije danas, nažalost, prodaju podatke prikupljene od svojih korisnika, koji se kasnije koriste bez privole vlasnika tih podataka. Na tvrtkama je da razmotre sve prednosti i nedostatke postojećih aplikacija za online sastanke i odluče se za onu koja će najmanje ugroziti privatnost njihovih zaposlenika i povjerljivost podataka koji se na sastancima razmjenjuju.

A o tome što za online sastanke koriste Erste banka, PBZ, Alarm automatika, Bayer i drugi, kao i usporednu analizu vodećih aplikacija za web sastanke pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera. 

18. travanj 2024 08:17