Tehno
StoryEditor

YouTube potiho ukinuo cenzuru u vezi s Covidom

02. Rujan 2022.
youtube cenzura

Početkom pandemije 2020  cijeli se svijet našao pod palicom internetskih cenzora. Svaka informacija koja nije bila u skladu s mainstream objavama medija bila je zabranjena, ugašena i izbrisana. Bjelosvjetski  Faktchekeri su radili punom parom kako bi nam objasnili da je istina samo ono što oni kažu da je istina. Njima su se pridružile i ostale internetske platforme i društvene mreže, pa tako dvije godine nitko nije mogao reći ništa kontra CDC-a, WHO-a, Faucija, inih znanstvenika i likova koji su izmigoljili tijekom pandemije a sve kako bi zaštitili ovaj napaćeni narod koji ne zna razmišljati svojom glavom i koji ako samo to i pokuša biva cenzuriran.

Među velike cenzore se uključio i YouTube koji je tijekom prošle dvije godine suspendirao brojne kanale i osobe koje su se usudile reći nešto što nije bilo u skladu s covid narativom.

No, ubrzajmo se u 2022. godinu i mnoge 'netočne informacije' ili 'teorije urote' postale su itekako istinite što se covida i pandemije tiče ali umjesto isprike, dobili smo samo tihe primjene YouTubeovih 'medicinskih dezinformacija o COVID-19'.

To znači da sada možete snimiti video za YouTube u kojemu ćete reći da maske baš i ne rade, da cjepiva ne smanjuju rizik od zaraze i širenja  ili da se cijepljeni ne mogu zaraziti ovim virusom. YouTube sada ovakve videe neće skidati s platforme, ali onima koji su to govorili u zadnje dvije godine ne žele vratiti profile.

Sve zabranjene  izjava o maskama, socijalnom distanciranju i samoizolaciji uklonjene su iz YouTubeovih pravila o  'COVID-19 medicinskim dezinformacijama'.

Prethodno je YouTube zabranio tvrdnje poput ovih:

• Virus više ne postoji ili je pandemija prošla

• Cjepiva protiv COVID-19 nisu učinkovita u sprječavanju širenja COVID-19

• Nošenje maske je opasno ili uzrokuje negativne učinke na fizičko zdravlje

• Maske ne igraju ulogu u sprječavanju kontrakcije ili prijenosa

• Nošenje maske uzrokuje pad razine kisika na opasne razine

• Osporavanje  učinkovitost smjernica lokalnih zdravstvenih vlasti ili WHO- o mjerama fizičkog distanciranja ili samoizolacije za smanjenje prijenosa COVID-19

• Socijalno distanciranje i samoizolacija nisu učinkoviti u smanjenju širenja virusa

Sva pravila koja zabranjuju ove specifične tvrdnje sada su uklonjena iz pravila dok su neka promijenjena. Recimo, tvrdnja da su 'simptomi, stope smrtnosti ili zaraznost COVID-19 manje ozbiljni ili jednako ozbiljni kao obična prehlada ili sezonska gripa' je promijenjena u ' tvrdnje da je stopa smrtnosti od COVID-19 jednaka je ili manja od one obične prehlade ili sezonske gripe'.

YouTube je unio ove izmjene u svoja pravila o medicinskim dezinformacijama u vezi s COVID-19 negdje između 4. travnja 2022. i 18. svibnja 2022.

Prije ovih promjena, YouTube je uklonio više od milijun videozapisa zbog kršenja pravila o dezinformacijama o bolesti COVID-19. Mnoge osobe visokog profila, uključujući senatora Randa Paula i kongresmena Thomasa Massieja, bile su cenzurirane nakon što su doveli u pitanje učinkovitost maski ili cjepiva.

Ove promjene napravljene su tiho i dobile su vrlo malo publiciteta a mnogima od onih koji su bili cenzurirani prema starim pravilima još uvijek nisu vraćeni kanali ili videozapisi.

23. travanj 2024 12:27