Tehno
StoryEditor

Za nestašicu grafičkih kartica zaslužni rudari i gameri

18. Ožujak 2021.
grafička kartica

Neki dan, vozeći se u tramvaju, načuo sam trojicu mladića kakosa suzama u očima pričaju da ne mogu nabaviti željene grafičke kartice. Gameri proživljavaju svoju krizu zadnjih godinu dana i to baš u vremenu kada su bili primorani biti zatvoreni u svojim stanovima i kućama i kada su se mogli posvetiti igranju. Gameri izdržite!

PC igre nisu nikada bile popularnije što ne iznenađuje s obzirom na to da smo svi u nekom trenutku bili zaglavljeni u svojim domovima, a popularna platforma za igre Steam je zabilježila rekorde u 2020. pandemijskoj godini. Steam je zabilježio 21 posto više kupljenih igara i više od 50 posto odigranih sati na platformi u usporedbi s godinom prije.

Gaming industrija, znaju to već svi, trenutno vrijedi više od glazbene i filmske industrije zajedno, ali ova kriza dotakla se i njih, no ne tako da nema novih igra, već da nove igre ne mogu igrati zbog zastarjelih grafičkih kartica, a novih nigdje na vidiku.

Jedan od razloga zašto je potražnja za grafičkim karticama tako velika jest taj što su nove kartice zapravo puno bolje nego što su mnogi očekivali, s poboljšanjima performansi od 50 do 90 posto u odnosu na prethodnu generaciju. Istodobno, nove igre poput Cyberpunka 2077 za vrhunski doživljaj zahtijevaju jače i bolje grafičke kartice.

Velika nestašica

Početkom prošle godine kineska je proizvodnja bila privremeno ograničena zbog izbijanja koronavirusa, a zatim je cijena bitcoina i ethereuma potaknula mnoge da se počnu baviti rudarenjem koje zahtijeva grafičke kartice za kojima gameri žude. I to je zapravo srž problema, što nam potvrđuju i iz Instar Informatike, koja prodaje informatičku i elektroničku opremu, a mnogi ih biraju kada su u pitanju gaming računala i komponente.

-  Nema tu prevelike filozofije, situacija je kristalno jasna - zbog velikog skoka cijene kriptovaluta i rudarenja nastala je globalna nestašica grafičkih kartica. Također, porasla je cijena transporta iz Kine i drugih zemalja u kojima se nalaze proizvodni pogoni proizvođača kartica, a dogodila se i nestašica materijala za proizvodnju, posebno čipova - generalno, ne samo za grafičke kartice – kaže nam Jug Radeka operativni direktor u tvrtki Instar Informatika.

Dodaje da kada se svi ti problemi zbroje dolazi do povećanja cijena na tržištu što je osnovno pravilo ponude i potražnje.

- Trenutno su najtraženije kartice Nvidijine nove grafičke serije 3, znači modeli: 3060, 3060Ti, 3070 i 3080, jer su one najisplativije za rudarenje kriptovaluta – dodaje Radeka.

Dva glavna proizvođača grafičkih kartica - Nvidia i AMD u ovom trenutku ne mogu napraviti dovoljno grafičkih kartica kako bi zadovoljili globalno tržište.

- Potražnja za igrama je nikad veća – izjavila je Nvidijina financijska direktorica Colette Kress još tijekom CES-a, a naši kapaciteti to jednostavno nisu mogli pratiti - dodala je.

Slična je priča i kod  AMD-a, gdje je šefica tvrtke Lisa Su rekla nakon CES-a da su nestašice rezultat velike potražnje, a ne problema u proizvodnji, iako nedostatak čipova možda pokazuje da i u proizvodnji ima poteškoća.

Uz sve to, trgovci su upozorili da su automatizirani botovi veliki problem jer kupuju kartice za preprodavače prije nego što stvarni potrošači imaju priliku doći do njih što dovodi do napuhanih cijena na eBayu i drugim web trgovinama, pa sada i kartice srednje klase koštaju dvostruko više od svojih početnih cijena.

Sve popularnije rudarenje zadaje muke i proizvođačima i gamerima, a sudeći prema proizvođačima, situacija se neće uskoro promijeniti na bolje.

Za kraj, Radeka daje zanimljivu opasku.

- Osobno sam u jesen 2018. vidio kako grade ogromne hale usred ničega između Las Vegasa i LA-a. Govorili su da se spremaju za novi val rudarenja, iako je bitcoin tada bio na povijesno niskim razinama i nitko te njihove najave nije uzimao za ozbiljno, svi su mislili da se balon ispuhao. Danas vidimo da su ljudi ipak znali što rade. Možda su grafičke kod njih, tko zna?! – zaključuje Rudeka.

15. travanj 2024 14:17