Svijet
StoryEditor

Infografika: Najbolji svjetski proizvođači automobila prema tržišnoj kapitalizaciji

27. Siječanj 2021.

Otkako su Apple i druge velike tehnološke tvrtke postigle tržišnu kapitalizaciju od 1 bilijun dolara, mnogi se sektori trude slijediti njihov primjer - uključujući automobilsku industriju. No, među onim markama automobila koje se utrkuju da postignu ovu ukupnu procjenu, neke su bliže cilju od drugih.

U velikoj konkurenciji za probijanje tržišne kapitalizacije od 1 bilijun dolara jedna je tvrtka ipak otišla nešto dalje od ostalih, a to je Tesla Elona Muska. Muskova tvrtka prvi je put postala najvrjedniji svjetski proizvođač automobila u lipnju 2020. godine i ne pokazuje znakove usporavanja.

Teslina konkurentska prednost rezultat je posvećenog naglaska istraživanju i razvoju (R&D). U stvari, mnogi su njegovi suparnici priznali da Teslina elektronika daleko nadmašuje njihovu te da su Tesline baterije i AI čipovi otprilike šest godina ispred konkurenata poput Toyote ili volkswagena.

Takav veliki rast Tesle pokazuje neizbježnost zelene revolucije u autoindustriji pa ne čudi da su se i ostali proizvođači automobila okrenuli elektrifikaciji, pa sve više proizvođača u svojim gamama ima upravo električne ili hibridne automobile.

Drugi najvrjedniji svjetski proizvođač automobila je Toyota koja neprestano pojačava svoju 'zelenu' gamu. Prošle godine Toyota je proizvela 10.000 električnih automobila, a plan je povećati proizvodnju na 30.000 u 2021. godini. Kroz ovaj postupni porast, tvrtka se nada postići očekivani cilj od pola milijuna električnih vozila do 2025. godine. Iz tvrtke su najavili kako će kroz pet godina 'izbaciti' deset novih modela kako bi dostigli taj cilj.

Na trećem mjestu nalazi se Volkswagen koji do 2025. godine planira uložiti 86 milijardi dolara u električnu tehnologiju. S obzirom na to da Volkswagen generira najviše bruto prihoda u sekundi od svih proizvođača automobila, jasno je da elektrifikacijom game žele nastaviti s takvim brojevima.

image
Najbolji svjetski proizvođači automobila prema tržišnoj kapitalizaciji
foto Visualcapitalist

Kina je rano uskočila u električna vozila željna da se istakne kao globalni lider u razvoju tehnologije litij-ionskih baterija, a kako bi to postigli kineska je vlada podijelila milijarde dolara subvencija svojim tvrtkama potaknuvši tako rast domaćih proizvođača automobila BYD i Nio.

Među deset najboljih ugurao se i General Motors koji je najavio ulaganje u elektrifikaciju od 27 milijardi dolara, te planiraju do 2025. godine lansirati čak 30 novih potpuno električnih automobila.

Spajanjem Fiat Chryslera i Peugeot S.A nastao je Stellantis N.V. koji se nalazi na devetom mjestu kada se priča o elektrifikaciji vozila. Zajedničkim snagama i sredstvima od 53 milijarde dolara Stellantis N.V. se nada kako će se moći nadmetati s velikanima u proizvodnji električnih automobila.

18. travanj 2024 23:20