Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Meta kažnjena s 400 milijuna eura zbog kršenja pravila o privatnosti

05. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Glavni regulator privatnosti Europske unije je kaznio Metu, matičnu tvrtku Facebooka i Instagrama s gotovo 400 milijuna eura zbog kršenja pravila o privatnosti. Neki stručnjaci vjeruju da bi njihov nedavni potez mogao ugroziti primarni izvor prihoda za tvrtku. 

Irska Komisija za zaštitu podataka izdala je dvije odvojene novčane kazne u srijedu. Facebook koji je prekršio značajna pravila bloka o privatnosti podataka mora platiti 210 milijuna eura, a za slična kršenja Instagram će morati izdvojiti 180 milijuna eura. 

Presuda također nalaže Meti da uskladi svoj pristup obradi korisničkih podataka sa zakonima EU-a u roku od tri mjeseca, što bi moglo imati značajne implikacije na način na koji obje platforme društvenih medija koriste osobne podatke za oglašavanje, s obzirom da je to značajan izvor prihoda za tvrtku vrijednu 335 milijardi dolara, prenosi Financial Times. 

Neće proći bez borbe 

Prije uvođenja Opće uredbe o zaštiti podataka EU-a u svibnju 2018., Meta je uvela izmjene u svoje uvjete pružanja usluge, čineći ih dostupnima korisnicima samo ako pristanu da se njihovi podaci mogu obrađivati ​​za isporuku visoko ciljanog oglašavanja. Međutim, irski regulator utvrdio je da je Meta učinkovito prisiljavala korisnike da prihvate te uvjete.

Iz Mete su poručili da će se žaliti na presudu i da je njen pristup u skladu s pravilima o privatnosti u Europi.

- Čvrsto vjerujemo da naš pristup poštuje GDPR i stoga smo razočarani ovim odlukama i namjeravamo se žaliti i na bit odluka i na kazne - rekli su. 

- Ove odluke ne sprječavaju ciljano ili personalizirano oglašavanje na našoj platformi. Odluke se odnose samo na to koju pravnu osnovu Meta koristi pri ponudi određenog oglašavanja. Oglašivači mogu nastaviti koristiti naše platforme za dosezanje potencijalnih kupaca, razvoj poslovanja i stvaranje novih tržišta - dodali su.

Međutim, pravni stručnjaci i aktivisti za zaštitu privatnosti kažu da bi presuda, ako se potvrdi, mogla potkopati Metin poslovni model.

- Ovo je veliki udarac Metinim profitima u EU. Ljude sada treba pitati žele li da se njihovi podaci koriste za oglase ili ne... Odluka također osigurava jednake uvjete za sve s drugim oglašivačima koji također trebaju dobiti pristanak za uključivanje - rekao je austrijski aktivist za zaštitu privatnosti Max Schrems, prenosi FT.

U manje od dvije godine platili 1,3 milijarde eura 

- Dublji problem za Facebook, koji se oslanja na personalizaciju oglasa za korisnike za oko 80 posto svojih prihoda, je taj što ovaj slučaj pogađa u srž tog modela, učinkovito uskraćivanje tehnološkim tvrtkama mogućnosti korištenja osobnih podataka za prilagodbu oglasa pojedinačnim korisnicima, ako to znači prikupljanje njihovih korisničkih podataka za prilagodbu - kazao je Jonathan Compton, partner u londonskoj odvjetničkoj tvrtki DMH Stallard.

Meta je u Irskoj kažnjena s otprilike 1,3 milijarde eura zbog pet različitih slučajeva u manje od dvije godine. Osim financijskog tereta za Metu, kazne naglašavaju neslaganja oko toga kako se pravila o privatnosti provode u Europi.

Irski nadzornik isprva je predložio mnogo nižu kaznu, tvrdeći da Metino opravdanje za tzv. bihevioralno oglašavanje nije nezakonito prema pravilima GDPR-a, ali drugi nadzornici u Europi nisu se složili s tim. Odbor regulatora privatnosti EU prošlog je mjeseca odbacio prvotnu odluku Irske.

U odvojenom slučaju, francusko tijelo za zaštitu podataka, Commission Nationale de l’Informatique (CNIL), u srijedu je kaznilo Apple s osam milijuna eura, navodeći kršenja zaštite podataka u načinu na koji tvrtka prilagođava reklame korisnicima iPhonea bez njihovog izričitog pristanka.

- Kada je korisnik posjetio App Store, identifikatori korišteni u nekoliko svrha, uključujući personalizaciju oglasa na App Storeu, prema zadanim su postavkama automatski čitani na terminalu bez dobivanja pristanka - rekli su iz CNIL-a.

Iz Applea su rekli da su razočarani odlukom i da će se na istu žaliti. 

22. travanj 2024 12:57