Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Mitreski i Leko novi izvršni direktori Fortneove, prvi put se izjednačio broj domaćih i stranaca u upravnom odboru

08. Ožujak 2023.
Zoran Mitreski
Prvi put otkako je osnovana Fortenova, u njezinu se odboru izvršnih direktora izjednačio broj stranih i domaćih osoba. Upravni odbor Fortenove novim je izvršnim direktorima imenovao predsjednika Uprave Konzuma plus​ Zorana Mitreskog i predsjednika Uprave Belja plus​ Damira Leku​.
 
Uz glavnog izvršnog direktora Fabrisa Peruška, kojemu je Upravni odbor mandat produljio na još četiri godine, od dosadašnjih izvršnih direktora u Fortenovi ostaju još izvršni direktor za financije James Pearson, kojem je mandat produljen na sljedeće tri godine, te izvršni direktor za prehranu Sotiris Yannopoulos.
 
Nakon što su lani iz kompanije otišla dvojica stranih izvršnih direktora, Ondřej Grich i Andrej Dean, sad iz Fortenove odlazi i Siegfrid Ganshorn, koji je bio ključna osoba koja je uspješno provela Mercatorovu integraciju u Fortenovino maloprodajno poslovanje.
 
Mitreski će ostati na čelu Konzuma plus, ali istodobno postaje izvršni direktor poslovnog područja maloprodaje, što znači da preuzima odgovornost za poslovanje svih maloprodajnih tvrtki iz Fortenovina sastava u regiji. U Hrvatskoj su to Konzum i Tisak, a u Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini maloprodajni lanci Mercator. Ukupno te tvrtke imaju oko 2500 prodajnih mjesta i više od trideset tisuća zaposlenika.
 
Za razliku od Mitreskoga, za kojega se već može reći da je ‘odgojen u kući‘ jer je na Konzumovu čelu od 2020. godine, Damir Leko avansirao je među izvršne direktore rekordnom brzinom. Leko je, naime, na čelu Belja tek nekoliko mjeseci, a već mu je sada povjerena odgovornost za vođenje poslovanja Fortenovina cjelokupnoga poljoprivrednog sustava. Uz Belje, sad je odgovoran za Vupik, PIK Vinkovce, Vinku i Energiju Gradec. 
11. srpanj 2024 15:10