Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Na hrvatsko tržište u godinu dana stigle dvije velike ‘cloud‘ tvrtke, najviše ciljaju na hotelijere

06. Lipanj 2022.

Prema novoj studiji koju je proveo Grand View Research, očekuje se da će globalno tržište računalstva u oblaku (cloud computing), čiji sustavi pojednostavljuju upravljanje korporativnim procesima, dosegnuti vrijednost 1.554,94 milijarde dolara (1,55 bilijuna dolara) do 2030. godine. Kako prenosi Bloomberg, pandemija koronavirusa potaknula je rast ovog tržišta jer su mnoge tvrtke shvatile važnost operativne učinkovitosti i sve više tražile rješenja koja se temelje na SaaS (software as a service) uslugama. Uvidjevši priliku za rast, na hrvatsko su tržište u proteklih godinu dana stigla dva velika cloud igrača – hotelski softver RoomRaccoon sa sjedištem u Nizozemskoj i njemačka tvrtka NFON koja se bavi cloud telefonijom.

Uz 49 zemalja i 1500 hotela, RoomRaccoon platforma temeljena cloudu, a koja smanjuje administrativne poslove turističkih objekata, dostupna je i domaćim hotelijerima i iznajmljivačima. Svoj je ured tvrtka nedavno otvorila u Splitu, a u planu je i otvaranje još jednoga.

image

Branimir Lažeta

– Sjedište tvrtke je u Nizozemskoj te najveće urede imamo u Bredi, Lisabonu i Cape Townu. U Hrvatskoj planiramo otvaranje novog ureda, sukladno rastu broja postojećih klijenata. Za usporedbu, u prethodnoj godini tvrtka je rasla s 40 na 62 zaposlenika, a do kraja 2022. godine planiramo imati više od 100 zaposlenih – kaže Branimir Lažeta, voditelj ureda u Splitu, te dodaje da im oporavak turističkih rezultata daje optimistične nade za poslovanjem u Hrvatskoj, gdje njihovu platformu za sada koristi 20 hotela, vila i turističkih objekata.

Tvrtku je 2017. godine osnovala Nadja Buckenberger, vlasnica hotela, i tehnološki poduzetnik Tymen van Dyl. Osim Splita, RoomRaccoon trenutno ima urede diljem Nizozemske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Južne Afrike, Portugala, Italije, Španjolske, Francuske, Velike Britanije i Sjeverne Amerike.

Kako objašnjava Lažeta, Roomracoon omogućava paralelno oglašavanje hotela na različitim rezervacijskim platformama kao što su Booking, Expedia i Airbnb te automatsku sinkronizaciju cijena i dostupnosti iz jednog kalendara.

– Također, omogućava direktne rezervacije gostiju preko vlastite stranice hotela bez ikakve provizije kao i izdavanje fiskaliziranih računa, prijavu gostiju u eVisitor, analitiku te online prijavu gostiju prije samog dolaska u hotel – dodaje Lažeta.

Svoj položaj na hrvatskom tržištu, među hotelskim, ali i tvrtkama iz drugih sektora, učvršćuje i NFON, pružatelj poslovnih govornih usluga na cloudu sa sjedištem u Münchenu. Prošle godine u listopadu najavili su početak svog B2B modela poslovanja i s hrvatskim tvrtkama-partnerima, a nakon šest mjeseci kažu da je tržište jako dobro reagiralo na njihove usluge, i to u svim industrijama.

image

Gernot Hofstetter, generalni direktor NFON-a za Austriju i CEE regiju

foto Drazen Tomic
– Interes tržišta za našim novim NGAGE partnerskim programom je zaista velik, a jedan od novih i vrlo aktivnih partnera je Cloud Phone iz Pule, u potpunosti certificirana cloud sistem tvrtka. Ova suradnja daje nam veliku prednost na tržištu, a među prvim korisnicima naših usluga u Hrvatskoj su Falkensteiner Hotels & Residences, na otoku Krku i Punat u Istri, kao i male tvrtke poput RBS Craft iz Garešnice koja se bavi proizvodnjom peleta. Razgovaramo s hotelskim lancima, trgovačkim lancima i općinama te gradovima koji su zainteresirani za pametna cloud komunikacijska rješenja – kaže Gernot Hofstetter, generalni direktor NFON-a za Austriju i CEE regiju.

Prije godinu dana u sklopu širenja na tržišta srednjoistočne Europe otvorili su ured u Varšavi, što planiraju i u ostalim zemljama srednjoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku.

– Trenutno tražimo djelatnike iz Hrvatske, Slovenije, Češke i Slovačke, kojima ćemo ponuditi uredski prostor čim budemo imali dovoljan broj kolega u navedenim državama, a sukladno našem hibridnom načinu rada – najavljuje Hofstetter.

Da postoji velika potražnja za znanjem i vještinama iz područja clouda na tržištu dokazuje i nedavno pokrenuti kolegij Tehnologije podatkovnog inženjerstva u oblaku na zagrebačkom FER-u, prvi takav u Hrvatskoj, nastao u suradnji s tvrtkom Syntio za podatkovni inženjering.

25. travanj 2024 19:03